Η Θειαμίνη (βιταμίνη Β 1) είναι μια από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Λειτουργίες της Β1
Είναι μέρος του TPP, ένα συνένζυμο απαραίτητο για τον μεταβολισμό της ενέργειας.
Παίζει σημαντικό ρόλο σε λειτουργίες του νευρικού συστήματος και στους μύες.
Συμμετέχει σαν συνένζυμο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας.
Ανεπάρκεια Β1
Αποτελέσματα ανεπάρκειας της Β1 είναι μια ασθένεια με ονομασία μπέρι-μπέρι, η οποία θεωρείται ότι παρατηρείται σε ξηρή (παραλυτική) και υγρή (οιδηματώδης) μορφή. Η ασθένεια Μπέρι-μπέρι εμφανίζεται σε βρέφη που θηλάζουν μητέρες ανεπαρκείς σε Β1. Επίσης παρατηρείται σε ενήλικες με υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων, κυρίως από λευκό ρύζι και με προσλήψεις παραγόντων αντι-θειαμίνης. Εμφανίζεται συχνά στην Ασία. Σε βιομηχανικές χώρες, η έλλειψη βιταμίνης Β1 εμφανίζεται και ως νευρολογικές αντανακλάσεις του συνδρόμου Wernicke-Korsakoff που συχνά συνδέεται με χρόνιο αλκοολισμό με περιορισμένη κατανάλωση τροφίμων. Τα συμπτώματα των ασθενειών αυτών περιλαμβάνουν έντονη κόπωση και εκφύλιση του καρδιαγγειακού, νευρικού, μυϊκού και του γαστρεντερικού συστήματος. Ορισμένες περιπτώσεις ανεπάρκειας θειαμίνης έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υπερθυρεοειδισμό, βρίσκονται σε παρεντερική διατροφή, υποβάλλονται σε χρόνια αιμοκάθαρση, έχουν υποβληθεί σε γαστρεκτομή, ή είχαν μολυνθεί από εντερικά παράσιτα.
Τοξικότητα Θειαμίνης Β1
Δεν έχει παρατηρηθεί τοξικότητα σε αυξημένη πρόσληψη θειαμίνης στον οργανισμό, αυτό μπορεί να οφείλεται στην γρήγορη νεφρική κάθαρση των επιπλέον ποσών θειαμίνης που προσλαμβάνονται.
Διαιτητικές πηγές Θειαμίνης Β1
Η θειαμίνη βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στη μαγιά(περίπου 1 κουτάκι του γλυκού καλύπτει το 40% της ημερήσιας κάλυψης θειαμίνης σε έναν ενήλικα).
Επίσης βρίσκεται στο ταχίνι (περίπου 100g ταχίνι καλύπτουν την ημερήσια πρόσληψη της Β1).
Μια από τις καλύτερες πηγές Θειαμίνης είναι οι ξηροί καρποί όπως ηλιόσποροι (100g (~ 2 φλιτζάνια), αντιπροσωπεύουν το 99% της ημερήσιας κάλυψης, φιστίκια (100g καλύπτουν το 58% της ημερήσιας πρόσληψης), καρύδια (100g καλύπτουν το 44%), κουκουνάρια (100g καλύπτουν το 83%).
Υψηλή ποσότητα θειαμίνης παρατηρείται στο ψάρι (100g Καλύπτουν το 45% της θειαμίνης (Β1)) και στο χοιρινό κρέας (100g καλύπτει το 83% της θειαμίνη).
Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ξερά μπαχαρικά και βότανα στην πρόσληψη της θειαμίνης για παράδειγμα τα φύλλα κόλιανδρου καλύπτουν 83% της ημερήσιας πρόσληψης θειαμίνης ανά 100g. Ακολουθούν οι παπαρουνόσποροι (57% κάλυψη ανά 100g), πάπρικα (43%) και Θυμάρι (34%).
Συνιστώμενη ημερήσια δόση Θειαμίνης Β1
Κατεργάρη Υβόνη Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πηγές:
http://www.fao.org/docrep/004/Y2809E/y2809e09.htm#TopOfPage
http://www.healthaliciousness.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου