Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Βιταμίνη Κ

 
clip_image002Η βιταμίνη Κ ή αλλιώς ‘’βιταμίνη της πήξης’’ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία έγινε γνωστή το 1930. Διαχωρίστηκε σε φυσικές μορφές όπως Κ1 και Κ2 και συνθετικές Κ3, η οποία πλέον δεν χρησιμοποιείται. Η βιταμίνη Κ απορροφάται στο λεπτό έντερο και μεταφέρεται στο ήπαρ (συκώτι). Από όλη την ποσότητα βιταμίνης Κ που θα πάρουμε από την τροφή, θα απορροφηθεί το 20-70% αυτής. Βέβαια βιταμίνη Κ (Κ2) παίρνουμε και από τον ίδιο μας τον οργανισμό, η οποία παράγεται από εντερικά βακτήρια του λεπτού εντέρου!

Λειτουργίες της βιταμίνης Κ
  • Παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος
  • Προστατεύει τα οστά, παρεμποδίζοντας την κινητικότητα του Ca2+ μετά την εμμηνόπαυση
  • Βοηθά στην λειτουργία κάποιων πρωτεϊνών (MGP) που βρίσκονται  στους νεφρούς, τους πνεύμονες και την καρδιά.
Ανεπάρκεια βιταμίνη Κ
clip_image004Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να παρουσιαστεί κυρίως σε βρέφη με παρατεταμένο αποκλειστικό θηλασμό (πάνω από 6 μήνες),προκαλώντας αιμορραγίες υποδόριες και οι πιο επικίνδυνες είναι στον εγκέφαλο που προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου. Οι περισσότερες αιμορραγίες μπορούν θα θεραπευτούν με ενδομυϊκή ή από το στόμα χορήγηση βιταμίνης Κ. Προσοχή, σε άτομα τα οποία παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα (πχ. κολπική μαρμαρυγή), η ποσότητα της βιταμίνης Κ από την τροφή και όχι μόνο, πρέπει να είναι συγκεκριμένη κάθε μέρα!


Πηγές βιταμίνης Κ
clip_image006Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά όπως λάχανα, μαρούλι, μπρόκολο, πρασουλίδες, γάλα, τυρί, αυγά, κόκκινο κρέας.
Η ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Κ καλύπτεται με:

clip_image008 1,5l γάλα,
220g τυρί(20% λιπαρά),
100g βούτυρο, 3 αυγά

clip_image010 400g χοιρινό,
300g χοιρινό συκώτι,
150g βοδινό συκώτι, 50g μοσχαρίσιο συκώτι


clip_image012130g σπαράγγια,

 
 
clip_image01425g λαχανάκια Βρυξελών,

 
 
clip_image01660g μπρόκολο,
 
 
clip_image018 120g πατάτες


clip_image020 500g φράουλες
   
Συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ
Φύλο Ηλικία Βιταμίνη Κ (μg/d)
βρέφη 0-6μην
7-12μην
2,0
2,5
παιδιά 1-3χρ
4-8χρ
30
55
έφηβοι 9-13χρ
14-18χρ
60
75
άνδρες > 19χρ 120
γυναίκες > 19χρ 90
Κύηση &θηλασμός 14-18χρ
19-50χρ
75
90


Κατεργάρη Υβόνη Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Πηγή: Εγχειρίδιο Διατροφής Hans Konrad Biesalski, Γενική επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου




























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου