Οι σπόροι αυτοί είναι άγνωστοι ή σχετικά καινούργιοι για εμάς, για άλλους πολιτισμούς ωστόσο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής τους. Και όχι αδίκως, αφού η θρεπτική τους αξία είναι ιδιαίτερη.
ω-9 λιπαρά οξέα. Πιο συγκεκριμένα στα 30 γραμμάρια των σπόρων θα βρείτε 9 γρ λίπους, 11 γρ φυτικών ινών και 4 γρ πρωτείων (χαμηλής βιολογικής αξίας). Εκτός αυτών όμως θα βρείτε και 18% της συνιστώμενης πρόσληψης ασβεστίου, 27% φώσφορου και 30% μαγνησίου. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην μείωση της «κακής χοληστερόλης», και όπως έδειξαν μερικές μελέτες μειώνουν και την ενδογενή παραγωγή χοληστερόλης.
Οι σπόροι αυτοί έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μέχρι και 12 φορές το βάρους σε νερό και για αυτό μετατρέπονται εύκολα σε ζελέ. Η γεύση του θεωρείται ουδέτερη και έτσι μπορείτε να τους προσθέσετε σε κέικ, μπισκότα κ.α για να τα ενισχύσετε διατροφικά.
Αν ακολουθείτε την νηστεία της Σαρακοστής, ίσως είναι καλή ευκαιρία να πειραματιστείτε με σπόρους σαν και τους προαναφερθέντες οι οποίοι μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες σας σε κάποια θρεπτικά συστατικά των οποίων η πρόσληψη συνήθως είναι πιο μειωμένη λόγω της νηστείας.
Συνήθως στην αγορά κυκλοφορούν με τον τίτλο «υπερτροφές» ή «super foods». Οι τίτλοι αυτοί δίνονται σε τρόφιμα που έχουν στην σύστασή τους υψηλή περιεκτικότητα θρεπτικών συστατικών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάνουν θαύματα στον οργανισμό σας. Κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά και έχει ξεχωριστές ανάγκες. Κάποιες ουσίες μπορεί να τις κρατήσει και κάποιες τις αποβάλλει.
Το κλειδί είναι η ισορροπημένη διατροφή και ποικιλία για να δίνουμε το περιθώριο στον οργανισμό μας να επωφελείται από πολλές και διαφορετικές πηγές.
Το κλειδί είναι η ισορροπημένη διατροφή και ποικιλία για να δίνουμε το περιθώριο στον οργανισμό μας να επωφελείται από πολλές και διαφορετικές πηγές.
Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου