Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Η νηστεία της Σαρακοστής: ποια τα οφέλη και τι πρέπει να προσέξουμε

 

h-kyra-sarakosti-580x580Η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, την αποχή δηλαδή από τα ζωικά τρόφιμα και τα παράγωγά τους για 40 ημέρες ή αλλιώς μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

Έτσι λοιπόν για τις επόμενες 7 εβδομάδες επιτρέπεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, λαδερών φαγητών, ξηρών καρπών, θαλασσινών, ψωμιού και δημητριακών.


Ποια είναι τα οφέλη όμως μιας τέτοιας διατροφής;

Η περίοδος αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αυξήσουμε την πρόσληψη φυτικών ινών μέσα από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον με την απομάκρυνση των ζωικών τροφών από το διαιτολόγιό μας, προσλαμβάνουμε λιγότερο κορεσμένο λίπος με αποτέλεσμα να σημειώνεται μείωση λιπιδίων του αίματος όπως είναι η LDL χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια κτλ. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτη τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κατάθλιψης και μέσω της νηστείας υιοθετούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αυτό γίνεται κατανοητό αν σκεφτούμε ότι κατά την Σαρακοστή η διατροφή που ακολουθούμε είναι ως επί το πλείστον Μεσογειακή.

Τι πρέπει όμως να προσέξουμε;

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι είτε ακολουθούμε την νηστεία για θρησκευτικούς λόγους είτε την θεωρούμε ευκαιρία να ακολουθήσουμε μια πιο υγιεινή διατροφή για 40 μέρες, συμβολίζει και την εγκράτεια. Θυμηθείτε ότι η κυρία Σαρακοστή δεν είχε στόμα ακριβώς για αυτόν τον λόγο! Οπότε όταν κάτι είναι νηστίσιμο δεν σημαίνει ότι δεν έχει και θερμίδες ούτε ότι μπορούμε να το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες.

  • Κυρίως προσέξτε την υπερκατανάλωση απλών υδατανθράκων (λευκό ψωμί, ζάχαρη κτλ) γιατί μπορεί να αυξήσουν τα κιλά σας αλλά και την χοληστερόλη σας.
  • Επιπλέον συνήθως την περίοδο της νηστείας παρατηρούνται μειωμένα επίπεδα σιδήρου, βιταμίνης D, B12, ασβεστίου και πρωτεϊνών. Για τον λόγο αυτό εγκυμονούσες, παιδιά, έφηβοι, γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακές και άτομα με προβλήματα υγείας όπως η αναιμία είναι καλό να μην νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο σίδηρος υπάρχει τόσο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όσο και σε φυτικής με την διαφορά ότι από τα δεύτερα δεν είναι τόσο απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Για να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου που θα βρείτε στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης (όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εμπλουτισμένα δημητριακά, ξηροί καρποί) θα πρέπει να τον συνδυάσετε με βιταμίνη C (εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους, ντομάτα, πράσινη πιπεριά, φράουλες, ακτινίδια κτλ.) ή μηλικό οξύ (λευκό κρασί).
  • Πρωτεΐνες πλήρης βιολογικής αξίας θα βρείτε στα θαλασσινά τα οποία πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή από άτομα που έχουν αυξημένη χοληστερόλη.  Δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες, αλλά έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και για τον λόγο αυτό είναι καλύτερο να καταναλώνονται ψητά ή βραστά αντί για τηγανιτά. Επιπλέον καλές πηγές πρωτεΐνης είναι ο συνδυασμός οσπρίων με δημητριακών (για παράδειγμα φακόρυζο) γιατί ενώνονται και σχηματίζουν πλήρεις πρωτεΐνες.
  • Βιταμίνη Β12 θα βρείτε στην μπύρα, τον χαλβά, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και το ταχίνι. Ωστόσο η απορρόφησή της είναι πιο χαμηλή σε σχέση με την απορρόφηση της βιταμίνης όταν προέρχεται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης.
  • Το ασβέστιο υπάρχει στους ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλα), στο «γάλα» σόγιας, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στα όσπρια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Για να αυξήσετε την απορρόφησή του συνδυάστε το με βιταμίνη Κ (φακή με πατάτες) και μαγνήσιο (ρύζι).

Επιπλέον από την στιγμή που αρχίζει η άνοιξη και κάνει σιγά σιγά όλο και πιο αισθητή την παρουσία της και ο καιρός γλυκαίνει, είναι καλή ευκαιρία να αρχίσετε να αυξάνετε την φυσική σας δραστηριότητα. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Έρευνες έχουν δείξει ότι 30’ την ημέρα περπάτημα μπορούν να κάνουν την διαφορά. Όχι μόνο στην αύξηση του βασικού μεταβολισμού, αλλά και στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και στην βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στα άτομα με υπερχοληστερολαιμία. Να μην αμελήσουμε να αναφέρουμε βέβαια και την θετική επιρροή που έχει στην ψυχολογία. Τώρα λοιπόν που η μέρα μεγάλωσε και ο καιρός καλυτερεύει πηγαίνετε για έναν περίπατο να απολαύσετε την φύση που ανθίζει και παράλληλα επωφεληθείτε!

Καλή Σαρακοστή!



Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου