Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Το δέρμα μας, ο καθρέφτης μας!

 
Skin-Care2Η άνοιξη πλησιάζει και σιγά σιγά τα ρούχα θα αρχίσουν να γίνονται πιο ελαφριά! Η επιδερμίδα θα αρχίσει να αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο. Ταυτόχρονα ολοένα και μεγαλύτερη θα γίνεται η ανησυχία των γυναικών κυρίως για την όψη της και κυρίως για τα σημάδια που αφήνει ο χρόνος επάνω της.
Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, και αποτελείται από στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και το υποδόριο. Η ανώτερη στοιβάδα είναι η κεράτινη στοιβάδα. Ανανεώνεται καθημερινά και αποτελεί το εμπόδιο που δεν αφήνει κανένα παθογόνο μικροοργανισμό να εισέλθει στον οργανισμό. Επίσης ελέγχει το νερό που απελευθερώνεται από το σώμα στο περιβάλλον, μέσω του ιδρώτα. Το πιο λεπτό δέρμα το έχουμε στις βλεφαρίδες και το πιο παχύ στις παλάμες και τις πατούσες!
Η καλή επιδερμίδα οφείλεται κατά κύριο λόγο στα γονίδιά μας, υπάρχουν όμως και κάποιες καθημερινές συμβουλές που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να βελτιώσουμε την εμφάνισή της. Το κάπνισμα και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, για παράδειγμα, είναι δύο λόγοι που προκαλούν ρυτίδες και αφυδάτωση.

  • Το κλειδί είναι η ποικιλία
Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που είναι αποδεδειγμένο ιατρικά ότι η έλλειψή τους έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιδερμίδα. Το ποιο σημαντικό είναι ωστόσο η καθημερινή μας διατροφή να χαρακτηρίζεται από ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή παίρνουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια υγιή αλλά και νεανική επιδερμίδα. Επιπλέον η ισορροπημένη διατροφή θα εξασφαλίσει και τα απαραίτητα αντιοξειδωτικά τα οποία θα προστατέψουν αλλά και επιδιορθώσουν τις βλάβες που προκαλεί η καθημερινή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Περίπου 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα θα εμπλουτίσει το καθημερινό σας διαιτολόγιο και συγχρόνως θα ενισχύσει την επιδερμίδα σας!
Επιπλέον είναι επιβεβαιωμένη η φωτοπροστασία που προσφέρουν κάποια θρεπτικά συστατικά. Η έκθεση της επιδερμίδας στην υπεριώδη ακτινοβολία οδηγεί άμεσα ή έμμεσα μέσω της παραγωγής ελευθέρων ριζών σε φωτογύρανση επηρεάζοντας τα κυτταρικά λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA. Η πρόωρη γήρανση και η εμφάνιση του καρκίνου του δέρματος είναι μερικά από τα αποτελέσματα.
Η πιο συχνή βλάβη που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι το ηλιακό έγκαυμα, και στοιχεία αποδεικνύουν ότι τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να προληφθούν με τον εμπλουτισμό της διατροφής με:
                         beta-carotene-vegetables                                         
β- καροτένιο ( πηγές: κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως για παράδειγμα τα καρότα και τα πορτοκάλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο) και

lycopene λυκοπένιο (πηγές: ντομάτα, καρπούζι κ.α) τα οποία καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες.



Omega-3

Αντιοξειδωτικές δράσεις παίρνουμε και από τις βιταμίνες C και E καθώς και από το πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα ιχθυέλαιο.
 
 
 
Όσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, τόσο αυξάνεται και η ανάγκη υγιούς και νεανικής εμφάνισης. Δύο μελέτες ανέφεραν ότι η τροφή και συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν όντως να επηρεάσουν την γήρανση του δέρματος. Το 2001, η μελέτη του Purba και των συνεργατών του περιγράφει ότι η ρυτίδωση του δέρματος μπορεί πραγματικά να σχετίζεται και με τις διατροφικές συνήθειες.
Στην ίδια μελέτη η υψηλή κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου και λαχανικών φάνηκε να είναι προστατευτική έναντι της ρυτίδωσης του δέρματος. Σε άλλη ανάλογη έρευνα η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C και λινολαϊκού οξέος (κύριες πηγές τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας) και χαμηλότερη πρόσληψη λίπους και υδατανθράκων φάνηκε ότι σχετίζονταν με καλύτερη εμφάνιση του δέρματος. Γίνεται λοιπόν εμφανές ότι πέρα από την εξωτερική, τοπική χρήση προϊόντων και η διατροφή παίζει ιδιαίτερο ρόλο.
  • Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε αρκετό νερό
Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού και υγρών είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της σφριγηλής επιδερμίδας. Μην ξεχνάτε ότι κατά τους θερμούς μήνες, αυξάνονται και οι ανάγκες σε υγρά.
  • Προσοχή στο αλκοόλ
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, πέρα από τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις, προκαλεί και αφυδάτωση. Στην αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν ρυτίδες καθώς μειώνεται η ελαστικότητά της. Για τις γυναίκες μια μερίδα την ημέρα και για τους άνδρες 2 μερίδες την ημέρα, αποτελούν τις γενικές οδηγίες. Όταν δεν υπάρχει βέβαια κάποιο σύνοδο πρόβλημα υγείας. Ως μερίδες αλκοόλ ορίζουμε ένα μικρό ποτήρι κρασιού, μία «μικρή» μπύρα (250ml) και για τα πιο σκληρά ποτά μία μεζούρα (περίπου 25ml).
  • Αποφύγετε το κάπνισμα
Έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα επιταχύνει την πρόωρη γήρανση, συμβάλλοντας στον σχηματισμό των ρυτίδων. Κάτι που γίνεται εμφανές και στους νέους ανθρώπους ειδικά αν έχουν ακόμα και λιγότερο από δέκα χρόνια που καπνίζουν!
  • Κοιμηθείτε, χαλαρώστε
Το στρες είναι ακόμα ένας παράγοντας πρόωρης γήρανσης. Στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας πολλές φορές παραμελούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε επαρκώς. Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την πρόληψη της κουρασμένης και γερασμένης εμφάνισης.
  •  Δραστηριοποιηθείτε!
Με την γυμναστική και τον δραστήριο τρόπο ζωής, οι χτύποι της καρδιάς αυξάνονται, βελτιώνοντας έτσι αιμάτωση της επιδερμίδας!
  • Θρέψτε την επιδερμίδα σας εξωτερικά
Μην αφήνετε την επιδερμίδα σας ποτέ απροστάτευτη από τον ήλιο ακόμα και κατά την χειμερινή περίοδο. Πολλές είναι οι κρέμες περιποίησης που υπόσχονται μείωση των ρυτίδων, οι περισσότερες όμως δεν έχουν επιστημονικά τεκμήρια που να αποδεικνύουν την δράση τους. Μια ενυδατική κρέμα ωστόσο, είτε ακριβή είτε φθηνή, βοηθάει στην εξωτερική ενυδάτωση της επιδερμίδας.
 
Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου