Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Αποθηκεύουμε σωστά όλα τα τρόφιμα;

 
Αλήθεια με ποιο τρόπο αποθηκεύετε τα τρόφιμα στο σπίτι σας; Διαβάζετε τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες τους; Ή είναι συνήθειες που έχετε μάθει να ακολουθείτε βλέποντας την μαμά σας στην κουζίνα;
 
Ημερομηνίες λήξεως:
  • Υπάρχουν δύο κατηγορίες. «Ανάλωση πριν Expired-SS-Postαπό…» αναγράφεται στα τρόφιμα που είναι ευαλλοίωτα. Αυτά δηλαδή που όταν περάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία της συσκευασίας, δεν πρέπει να καταναλωθούν γιατί αρχίζει η ανάπτυξη βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σας. Όσο περισσότερο νερό περιέχει ένα τρόφιμο, τόσο πιο ευαλλοίωτο είναι, όπως για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά.
  • «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από…» είναι οδηγία που αναγράφεται1230166866Inside Page σε τρόφιμα στα οποία όταν περάσει η ημερομηνία λήξης τους, μπορούν να καταναλωθούν μεν, δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί κανείς ότι θα λάβετε το 100% της αρχικής γεύσης και ποιότητας του προϊόντος. Αυτό συνήθως το συναντούμε σε τρόφιμα πιο «στεγνά», τρόφιμα δηλαδή που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως τα ζυμαρικά, οι σκόνες κ.α. Μετά το πέρας της ημερομηνίας το καταναλώνετε με δική σας ευθύνη, για αυτό καλό είναι να ελέγξετε τουλάχιστον πρώτα την όψη και την οσμή του προϊόντος. Ακόμα και αν φαίνονται σε καλή κατάσταση, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν επιμολυνθεί και από βακτήρια.
Να ελέγχετε πάντα τις ημερομηνίες λήξεως πριν αγοράσετε ή καταναλώσετε κάτι.
Αυγά:
  • Όσον αφορά τα αυγά, υπάρχει διαφωνία για το αν θα πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Και οι δύο απόψεις έρχονται με τα εκάστοτε επιχειρήματα. Στην Ελλάδα η πλειοψηφία big_1805αποθηκεύει τα αυγά στο ψυγείο. Επιστήμονες προχώρησαν σε πείραμα για να αποδείξουν ποιος τρόπος είναι τελικά και ο ποιο σωστός. Αφού αφήσανε αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και άλλα στο ψυγείο, παρατήρησαν ότι καμία από τις δύο ομάδες δεν είχε διαφορά όσον αφορά την ανάπτυξη μικροβίων και κυρίως της σαλμονέλας.
  • Αν είστε από αυτούς που αποθηκεύουν τα αυγά στο ψυγείο, πρέπει να γνωρίζετε ότι εσφαλμένα οι αυγοθήκες είναι στις πόρτες των ψυγείων. Τα αυγά πρέπει να διατηρούνται στα εσωτερικά ράφια και ο λόγος είναι ότι η θερμοκρασία στις πόρτες των ψυγείων δεν είναι σταθερή. Κάθε φορά που η πόρτα ανοίγει και κλείνει, ανεβοκατεβαίνει και η θερμοκρασία στα σημεία αυτά. Τα αυγά, όταν μπουν στην ψύξη, χρειάζονται σταθερά υψηλή θερμοκρασία, οπότε το καλύτερο μέρος για αυτά είναι στα ράφια όπου η θερμοκρασία δεν μεταβάλλεται. Ακόμα, είναι προτιμότερο να διατηρούνται στις χάρτινες συσκευασίες τους.
Κρέας, ψάρι και πουλερικά:
  • Ιδιαίτερη προσοχή και σε αυτή την ευπαθή ομάδα τροφίμων. Τα τρόφιμα τηςmeat_packaged ομάδας αυτής μπορούν να διατηρηθούν στη ψύξη μέχρι και 3 ημέρες, όχι όμως παραπάνω. Πολλά από αυτά όταν τα αγοράζουμε από το σούπερ- μάρκετ είναι σε πλαστική συσκευασία ή έχουν ένα πλαστικό δισκάκι από κάτω. Σκοπίμως, για να μην τρέξουν υγρά από το ωμό κρέας ή ψάρι πάνω στα άλλα τρόφιμα που υπάρχουν στο ψυγείο. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ένα πιάτο, μέχρι να τα μαγειρέψετε.
  • Προσοχή πρέπει να δίνετε ώστε να είναι καλά τυλιγμένα για να μην fridgeέρθουν σε επαφή με άλλα τρόφιμα, όπως φρούτα και λαχανικά, αλλά και για μην δημιουργηθούν «εγκαύματα» στην επιφάνεια του ωμού κρέατος τα οποία θα το κάνουν σκληρό και ακατάλληλο για κατανάλωση. Το ωμό κρέας δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή ούτε με μαγειρεμένο κρέας.

  • Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να μένουν σε θερμοκρασία δωματίου όσο είναι ωμά. Τα βγάζετε από το ψυγείο όταν είναι να μαγειρευτούν. Ο καλύτερος τρόπος απόψυξής τους είναι από την κατάψυξη να τοποθετούνται στο ψυγείο. Χρειάζεται περίπου μια μέρα για να ξεπαγώσουν, αλλά είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος γιατί ακριβώς δεν μένουν σε θερμοκρασία δωματίου η οποία ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Ένας ακόμα τρόπος ξεπαγώματος του κόκκινου και του λευκού κρέατος, είναι το κρύο νερό με την προϋπόθεση όμως ότι αυτό θα αλλάζει κάθε μισή ώρα για να παραμένει κρύο.
  • Ο φούρνος μικροκυμάτων πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν θέλετε να ξεπαγώσετε κρέας γρήγορα που αμέσως θα το μαγειρέψετε. Όταν γίνεται η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για το ξεπάγωμα του κρέατος μπορείτε να παρατηρήσετε ότι κάποια σημεία αρχίζουν και μαγειρεύονται, ενώ κάποια άλλα παραμένουν ωμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να μαγειρέψετε αμέσως το κρέας, αλλιώς υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος να μολυνθεί από βακτήρια.
Μικρές και πρακτικές συμβουλές που θα εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή γεύση στο φαγητό σας και χωρίς να διακινδυνεύετε την υγεία σας! Το μόνο που απομένει, είναι να απολαύσετε ό,τι μαγειρεύετε!

Κυριακή Παπά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου