Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Η ζυγαριά μετά τις διακοπές! Κάνε τα κιλά των γιορτών να εξαφανιστούν




* όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό syn freelifezine magazine, στο τεύχος Δεκεμβρίου.
photo.phpΣυνήθως μετά τις γιορτινές ημέρες, ανεβαίνουμε στη ζυγαριά και βλέπουμε πως η γαλοπούλα και τα γλυκά… την έκαναν τη δουλειά τους! Και τότε μας πιάνει ο πανικός. Η κ. Υβόνη Κατεργάρη, διαιτολόγος- διατροφολόγος μας εξηγεί τι πρέπει να κάνουμε έτσι ώστε να χάσουμε τα κιλά των διακοπών, αλλά παράλληλα να προσέξουμε και την υγεία μας.
Ποιο είναι ένα σωστό διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθούμε είτε για χάσουμε κιλά είτε για να είμαστε fit;


Πρέπει να ακολουθούμε ένα διαιτολόγιο με ποικιλία τροφών, στις οποίες θα υπάρχει πρωτεΐνη από γαλακτοκομικά ή κρέας, υδατάνθρακες από δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και λίπος που θα πάρουμε από το ελαιόλαδο και τις ζωικές τροφές ελευθέρας βοσκής. Για να χάσουμε τα κιλά των διακοπών, πρέπει να τρώμε για σνακ δύο φρούτα (100 θερμίδες). Για μεσημεριανό, ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή. Δύο φορές την εβδομάδα άσπρο κρέας, 1φορα κόκκινο κρέας, 2 φορές λαδερά και όσπρια. Το βραδινό αν το τρώμε και μετά ξαπλώνουμε πρέπει να είναι ελάχιστο. Επιλέγουμε ανάμεσα σε σαλάτα με ελαιόλαδο, κοτόπουλο και ψωμί ολικής άλεσης ή γιαούρτι δημητριακά ολικής ή βρώμη.

Είναι σωστό να κάνουμε δίαιτες που θέλουν την κατανάλωση μόνο φρούτων ή μόνο ζυμαρικών (λαχανικών) δίαιτες αποτοξίνωσης κ.ο.κ;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ακολουθούμε τέτοιες δίαιτες. Τα ζυμαρικά και ειδικά τα φρούτα έχουν βιταμίνες αλλά έτσι δεν θα πάρουμε την απαραίτητη πρωτεΐνη, για μυϊκή ενδυνάμωση, και το λίπος για την προστασία των οργάνων του σώματος.

Σε πόσο καιρό είναι καλό για τον οργανισμό μας να χάσει 5-7 κιλά;
Ένα υγιές άτομο μπορεί να χάσει μέχρι τέσσερα κιλά το μήνα. Αυτό ισχύει και για τα δύο φύλα. Βέβαια, πλεονέκτημα έχουν οι άνδρες, οι οποίοι έχουν μικρότερο ποσοστό λίπους και περισσότερη μυϊκή μάζα που βοηθάει στη γρήγορη απώλεια βάρους.

Τι θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας έτσι ώστε και να χάσουμε τα έξτρα κιλά αλλά και να προστατεύσουμε τον μεταβολισμό μας και την υγεία μας;
Το σωστό είναι να καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Δεν πρέπει να παραλείπουμε το πρωινό μας. Το πρωινό πρέπει να έχει πρωτεΐνη από γιαούρτι ή γάλα, υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής ή βρώμη, φρούτο, χυμό φρέσκο ή μέλι. Όλα τα παραπάνω έχουν βιταμίνες και φυτικές ίνες που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού και ενισχύουν τη μυϊκή ενδυνάμωση.

Στην δίαιτα-διατροφή μπορούμε να καταναλώσουμε αλκοόλ;
Μπορούμε να καταναλώσουμε αλκοόλ αλλά η ποσότητα εξαρτάται από το φύλο μας. Για τις γυναίκες επιτρέπεται να πιουν ένα ποτηράκι, ενώ για τους άνδρες δύο. Βέβαια εξαρτάται και από το πόσες θερμίδες καταναλώσαμε μέσα στη μέρα. Αν είναι να καταναλώσουμε αλκοόλ, καλύτερα θα είναι να πιούμε κρασί που βοηθάει στη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Υβόνη Κατεργάρη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου