Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Χοροθεραπεία σώμα και πνεύμα σε αρμονία




Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ‘’νους υγιής εν σώματι υγιή’’,αυτό το βλέπουμε ακόμη και σήμερα. Σύμφωνα με τον Chrisman, L. ο χορός είναι η πιο θεμελιώδης ανθρώπινη συμπεριφορά και μορφή τέχνης, λόγω της άμεσης έκφρασης του σώματος. Οι άνθρωποι  χρησιμοποιούν το χορό για να εκφράσουν ισχυρά συναισθήματα, να διηγηθούν ιστορίες, να θεραπεύσουν ασθένειες και να γιορτάσουν σημαντικά γεγονότα. ( Chrisman L., 2001)

Η American Dance Therapy Association ορίζει την χοροθεραπεία ως ψυχοθεραπευτική μέθοδο. Ο χορός είναι μια δημιουργική διαδικασία, η οποία προάγει τα άτομα σε συναισθηματική, γνωστική, καθώς και κοινωνική ολοκλήρωση. (Jordan, 2003).Η θεραπευτική διάσταση του χορού έχει εκτιμηθεί από ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών από πολλά χρόνια πριν.

clip_image004
Για πρώτη φορά αναφέρθηκε η χοροθεραπεία γύρω στο 16ο αιώνα από τον Άγγλο γιατρό Robert Burton στο βιβλίο «Ανατομία της μελαγχολίας». Πρότεινε λοιπόν το χορό ως θεραπεία για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας και τόνισε την θεραπευτική χρήση της άσκησης, τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Έναν αιώνα αργότερα, ένας άλλος Βρετανός συγγραφέας, ο Richard Browne με το "Medicina musica" που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1727, συνιστούσε το χορό ως την πιο αποτελεσματική μορφή άσκησης (Arcangeli, 2000)

 


Το ερώτημα είναι πώς ο χορός λειτουργεί θεραπευτικά, και αποτελεσματικά, και πώς μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με χρόνιες ασθένειες, καθώς και με άλλες διαταραχές.

clip_image002
Η Χοροθεραπεία στηρίζεται στην παραδοχή ότι το σώμα και το μυαλό είναι αλληλένδετα. Οι Χοροθεραπευτές πιστεύουν ότι τα ψυχικά και συναισθηματικά προβλήματα συχνά φέρνουν μια μορφή έντασης των μυών που δυσκολεύει την κίνηση. Ενώ αντιθέτως, η κατάσταση του σώματος (μειωμένη κινητικότητα) μπορεί να επιρεάσει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα. (Hanna, 1995).


Οι χορευτικές κινήσεις βοηθούν :
Σε σωματικό επίπεδο, η ενασχόληση με το χορό σε μέτρια επίπεδα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της έντασης, της χρόνιας κόπωσης και άλλων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που προκύπτουν από έντονο στρες. Με την ρυθμική κίνηση μειώνεται η μυϊκή ακαμψία, το άγχος, και αυξάνεται η ενέργεια. Ο ρυθμός, το τραγούδι και η κίνηση είναι θεραπευτικά εργαλεία και μέσω αυτών, οι άνθρωποι βρίσκουν την ενέργεια στο μυαλό και το σώμα τους.
Σε κοινωνικό επίπεδο, η κίνηση σε ομάδες βγάζει τα άτομα από την απομόνωση, δημιουργεί ισχυρούς κοινωνικούς και συναισθηματικούς δεσμούς, και αναπτύσει θετικά συναισθήματα που προέρχονται από την συνύπαρξη με άλλους. (Berrol, 1997, Boughton, 2002). Επιπλέον τα άτομα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να εμπιστεύονται τις παρορμήσεις τους, καθώς επίσης ενθαρρύνεται η αυτοέκφραση και ανοίγονται νέοι τρόποι σκέψης και δράσης. (Brown, 2003).
Σε συναισθηματικό επίπεδο, βοηθά τους ανθρώπους να αισθάνονται χαρούμενοι, με αυτοπεποίθηση, και τους επιτρέπει να επεξεργαστούν συναισθήματα όπως θυμό, απογοήτευση και την απώλεια που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εκφραστεί με λόγια. Ξαναβρίσκουν την αίσθηση της ευεξίας, της ελπίδας και της θετικής σκέψης.
Σε νοητικό επίπεδο, η χοροθεραπεία ενισχύει τις γνωστικές δεξιότητες, τα κίνητρα και τη μνήμη (Thulin, 1997).

Χοροθεραπεία και ασθένειες
Έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες αξιολόγησης των επιπτώσεων της χοροθεραπείας στην υγεία, οι οποίες δείχνουν ότι η ισορροπημένη διατροφή, η σωστή θερμιδική πρόσληψη μαζί με τη σωματική δραστηριότητα ελέγχουν αποτελεσματικά το βάρος και συμβάλουν στην πρόληψη διάφορων τύπων καρκίνου όπως:
- Μαστού (κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες)
- παχέος εντέρου
- ενδομητρίου
- οισοφάγου
- χοληδόχου κύστης
- Παγκρέατος
- Νεφρών
Το μέγεθος της μείωσης του κινδύνου είναι γύρω στο 40% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού είναι, κατά μέσο όρο, περίπου 20-40%, ενώ ορισμένες μελέτες παρατήρησαν μείωση κινδύνου έως 70%. Η επίδραση της φυσικής δραστηριότητας έχει σημαντικό όφελος στην πρόληψη καρκίνου του μαστού, δεδομένου ότι η σωματική άσκηση έχει άμεσες επιπτώσεις στην αύξηση βάρους στην μετεμμηνοπαυσιακή παχυσαρκία. Μέτριας έως έντονης έντασης δραστηριότητα για 30-60 λεπτά είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού(Brown, 2003 Brown, 2003; Eyre, 2004; IARC Hand Books of Cancer Prevention-Cancer preventive effects of physical activity, 2002).
Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει η χοροθεραπεία σε πολλούς διαφορετικούς τομείς όπως: Ειδικά Κέντρα Εκπαίδευσης και θεραπείας (γυναικεία και παιδική κακοποίηση κλπ), Προγράμματα Ανάπτυξης στην παιδική και νεανική ηλικία, Κέντρα Αποθεραπείας από ναρκωτικές ουσίες.

Υπάρχει κάποια επιπλοκή από τη χοροθεραπεία;
Σύμφωνα με τους θεραπευτές δεν υπάρχει καμία γνωστή αρνητική επίδραση της χοροθεραπείας. Ωστόσο, με σιγουριά, μπορεί να ειπωθεί ότι τα άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως αρθρίτιδα και καρδιακή νόσο πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν υποστούν κάθε είδους θεραπεία που περιλαμβάνει το χειρισμό των αρθρώσεων και των μυών. Είναι επίσης σημαντικό να βρεθεί ένας θεραπευτικός χορός με τον οποίο το άτομο να αισθάνεται άνετα, δεδομένου ότι η χοροθεραπεία περιλαμβάνει τον αυθορμητισμό, την εμπιστοσύνη, και την έκφραση συναισθημάτων (Cohen, 1999).

Χορέψτε!! Είναι η πιο βασική μορφή τέχνης, που ενισχύει την πνευματική ανάπτυξη του ατόμου σε σωματικό, και κοινωνικό  επίπεδο. Είναι μια μορφή θεραπείας που δεν βοηθά μόνο τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, αλλά και τα κοινωνικά και σωματικά κακοποιημένα άτομα να αντιμετωπίσουν τα συναίσθηματά τους. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο θετικά θα άλλαζε η ζωή σας αν συμπεριλαμβάνατε σ αυτήν το χορό!





Κατεργάρη Υβόνη Διαιτολόγος Διατροφολόγος


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου