Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Γυμνάζονται τα Παιδιά σας;

Σε έρευνα που έγινε, ρωτήθηκαν 650 έφηβοι τόσο μέσα από την πόλη της Καβάλας, όσο και από το ανατολικό τμήμα του νομού ( Κεραμωτή και Καρβάλη) για το αγαπημένο τους άθλημα .
PhysicalActivityPyramidKidsΣτα αγαπημένα αθλήματα των αγοριών σε υψηλή θέση είναι το μπάσκετ με 22,1% ενώ το 58,9% ασχολείται με κάποιο άλλο άθλημα που είναι ως επί το πλείστον το ποδόσφαιρο.
Τα κορίτσια δήλωσαν και αυτά ότι ασχολούνται με κάποιο άθλημα σε ποσοστό 55,7% και αναφέρονταν κυρίως στην εκμάθηση χορών σε συλλόγους καθώς και στο τένις, ενώ ακολουθούν με 12,4% το μπάσκετ και με 11,4% το βόλεϊ.

Επίσης παρατηρήθηκαν τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια που είχαν κάποια φυσική δραστηριότητα, φυσιολογικές τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος.
imagesΠολλές είναι οι έρευνες που έχουν ασχοληθεί με την σημασία της φυσικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια τόσο της παιδικής ηλικίας όσο και της εφηβείας. Σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, ευεργετικά αποτελέσματα για τον έλεγχο του σωματικού λίπους, έχει η μέτρια σωματική άσκηση για 30-60 λεπτά, 3-7 φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, οι παχύσαρκοι έφηβοι που ξόδεψαν περισσότερο χρόνο σε έντονη φυσική δραστηριότητα είναι εκείνοι που τείνουν να μειώσουν το σωματικό τους λίπος περισσότερο.
Μεγάλη μείωση παρατηρείται στις φυσικές δραστηριότητες κατά την μετάβαση από την παιδική στην εφηβική ηλικία. Συγκεκριμένα, μόνο το 1/3 των μαθητών γυμνασίου και λυκείου παίρνουν μέρος σε καθημερινή βάση σε μαθήματα φυσικής δραστηριότητας για περίπου 15’’ , ενώ το μικρότερο ποσοστό το κατέχουν τα έφηβα κορίτσια.
child-Obesity_785536cΣτην Ελλάδα, η έρευνα των Yannakoulia et al, 2004 έδειξε ότι τα αγόρια είναι πιο δραστήρια από τα κορίτσια καθώς το 74,1% των αγοριών συμμετείχαν σε κάποια φυσική δραστηριότητα έναντι του 50,7% των κοριτσιών. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση της φυσικής δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση του βάρους, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο μεταξύ της χαμηλής φυσικής δραστηριότητας και της πρόσληψης βάρους κατά την μετάβαση από την εφηβική στην πρώιμη ενήλικη ζωή, και ειδικότερα η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 3,9 φορές και κοιλιακής παχυσαρκίας κατά 4,8 φορές στην ηλικία των 25 σε σύγκριση με τα άτομα που διατηρούν το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας.
Kids-Health-3Για αυτό λοιπόν «σηκώστε τα παιδιά σας από τον καναπέ και στείλτε τα στο κολυμβητήριο» ή προτρέψτε τα να ασχοληθούν με κάποια φυσική δραστηριότητα! Τα οφέλη είναι πολλά. Πέρα από την διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και υγείας τα παιδιά ή οι έφηβοι που γυμνάζονται είναι πιο ήρεμοι και τείνουν να συγκεντρώνονται πιο εύκολα την ώρα του διαβάσματος. Γυμνάζονται λοιπόν τα παιδιά σας; και αν όχι, γιατί;

Κυριακή Παπά Διαιτολόγος Διατροφολόγος

  Πηγές:
Kirsi H Pietilainen, Jaako Kaprio et al, 2008
Kohl HW,Hobbs KE 1998, Gordon- Larsen P, McMurray RG, Popkin BM 1999
[Barbeau et al. 1999; Gutin et al. 2002







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου