Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Τι είναι το Γκότζι Μπέρι;

 
Το γκότζι μπέρι είναι φρούτο, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι Lycium bgoji-berriesarbarum αλλά είναι ευρέως γνωστό και ως «μούρο της ευτυχίας». Είναι ενδημικό είδος της νοτιοανατολικής Ευρώπης και κυρίως της Ασίας. Χρειάζεται αμμώδες ή αργιλώδες έδαφος για να μεγαλώσει. Οι καρποί του είναι πολύ ευαίσθητοι για αυτό η συλλογή τους δεν γίνεται με το χέρι, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους καταστρέψει εντελώς. Συλλέγονται με ειδικό ύφασμα τραντάζοντας δυνατά τους θάμνους και αποξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Μοιάζουν αρκετά με τις σταφίδες, αλλά το χρώμα τους είναι πιο έντονο κόκκινο.
Γιατί λοιπόν αυτό το φρούτο έγινε ξαφνικά τόσο γνωστό; Ίσως όλα ξεκίνησαν μετά τον Li Qing Yuen ο οποίος έζησε για 252 χρόνια και όπως λέγεται κατανάλωνε καθημερινά γκότζι μπέρι. Οι Κινέζοι άλλωστε το χρησιμοποιούνε τόσο στην διατροφή τους όσο και στην ιατρική τους για πάνω από 5000 χρόνια.
Η διατροφική του σύσταση είναι εξαιρετική. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. Συγκεκριμένα, αναλογικά με το βάρος του, έχει 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που πάσχουν από αναιμία αφού περιέχει παραπάνω σίδηρο από το σπανάκι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι στην σύστασή του περιέχει και βιταμίνη Ε την οποία σπάνια συναντάμε στα φρούτα. Οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β6 δεν λείπουν από το γκότζι μπέρι όπως και το ασβέστιο, το μαγνήσιο και άλλα πολλά μέταλλα και αμινοξέα ( διαθέτει περίπου 18 αμινοξέα). Ακόμα ένα περίεργο στοιχείο, είναι ότι αν και είναι φρούτο έχει περίπου 11% πρωτεΐνη. Μπορείτε να το καταναλώνετε καθημερινά σε ποσότητα 10- 30 γραμμαρίων.
Γενικά πέρα από την αναιμία, το γκότζι μπέρι λέγεται ότι βοηθάει και στην βελτίωση της όρασης, του ανοσοποιητικού συστήματος, στην προστασία του ήπατος, στην καλή λειτουργία των νεφρών αλλά και στις φλεγμονές. Έχει αντιμικροβιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή προλαμβάνει την πρόωρη γήρανση των κυττάρων και δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου. Επιπλέον εικάζεται ότι ενισχύει την μακροζωία, την σεξουαλική ικανότητα και προσφέρει γενικότερη ευεξία. Ίσως είναι το γκότζι μπέρι η αιτία που στις χώρες της Ασίας όπου και καταναλώνεται σχεδόν καθημερινά εμφανίζονται μικρότερα ποσοστά διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν είναι, ακόμα τουλάχιστον, επιστημονικά τεκμηριωμένα. Τα πειράματα που έχουν γίνει προς το παρόν είναι σε πειραματόζωα.
Μπορείτε να το καταναλώσετε αποξηραμένο. Φρέσκο μπορείτε να το βρείτε μόνο στις χώρες στις οποίες παράγεται. Οξειδώνεται εύκολα, για αυτό πρέπει να τα διατηρείτε σε σκιερό μέρος. Στην Κίνα φτιάχνουν τσάι, σούπα και χυμό από γκότζι μπέρι.
Συνοπτικά, το γκότζι μπέρι είναι ένα φρούτο με πλούσια σύσταση και θρεπτική αξία. Ωστόσο αν το δοκιμάσατε και δεν σας άρεσε, ή δεν μπορείτε να το βρείτε στο μέρος που μένετε ή δεν μπορείτε για οποιονδήποτε λόγο να το έχετε στην καθημερινή σας διατροφή δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Υπάρχουν άλλωστε τόσα πολλά φρέσκα φρούτα που μπορείτε να βρείτε εύκολα στο μανάβικο στης γειτονιάς σας και να σας εφοδιάσουν με τις απαραίτητες βιταμίνες και φυτικές ίνες!
Κυριακή Παπά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου