Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Καλοκαιρινά φρούτα (1ο μέρος)

clip_image002Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και τι πιο ωραίο από δροσερά διαλείμματα για μπάνια συνοδεύοντάς τα με φρούτα!! Ποια είναι όμως τα καλοκαιρινά φρούτα και ποια τα οφέλη τους;
Τα κύρια καλοκαιρινά φρούτα είναι: καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, βερίκοκο, κεράσι, σταφύλι, νεκταρίνι, σύκο, δαμάσκηνο. Βέβαια υπάρχουν και φρούτα που είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο όπως μπανάνα, ακτινίδιο , αχλάδι και ανανάς . Ας δούμε όμως περισσότερα πράγματα για το καθένα.

Καρπούζι
clip_image003Ο βασιλιάς του καλοκαιριού προέρχεται από την νότια Αφρική. Ένα αρκετά δροσερό φρούτο το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, θειαμίνη , χαλκό, μαγνήσιο και πολλές άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί πλούσια πηγή κιτρουλίνης η οποία έχει ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες. Επίσης είναι πλούσιο σε κάλιο, συμβάλλοντας  στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης. Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε αντιοξειδωτικές ουσίες καθώς περιέχει β-καροτίνη συμβάλλει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση. Τέλος σημαντικές ποσότητες λυκοπενίου που συμβάλλει ενάντια στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, παρουσιάζοντας, συγχρόνως, ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα (J Nutrition 2003).Όσο πιο ώριμο είναι το καρπούζι τόσο περισσότερη ποσότητα λυκοπενίου και β-καροτένιου περιέχει. Ένα φλιτζάνι καρπούζι σε κύβους έχει περίπου 46 kcal (θερμίδες που πηγάζουν από υδατάνθρακες).
image
Βερίκοκο
clip_image002[4]Το βερίκοκο φρούτο της Κίνας θεωρείται το φρούτο της δίαιτας και της υγείας, ενώ ο Νομπελίστας G.S.Whipple, το 1934, χαρακτήρισε το βερίκοκο ισάξιο του συκωτιού όσον αφορά την αναδημιουργία της αιμοσφαιρίνης. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, Βιταμίνη Α, βιταμίνη C, χαλκό και σε άλλες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Σημαντικό προσόν του βερίκοκου είναι οι μεγάλες ποσότητες β-καροτενίου που βοηθά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου όπως του πνεύμονα και του δέρματος. Σήμερα, τα βερίκοκα θεωρούνται τροφή με προληπτική δράση ενάντια στον καρκίνο και ιδανική για τους πρώην καπνιστές. Ένα ακόμη συν του βερίκοκου είναι ότι έχει ελάχιστες θερμίδες, 1 βερίκοκο περιέχει περίπου 17kcal (θερμίδες που πηγάζουν από υδατάνθρακες).
image


Ροδάκινο
clip_image002[6] Το ροδάκινο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό τα οποία βοηθούν στην ισορροπία υγρών του οργανισμού κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, Κ ,Ε, φυλλικού οξέος, καλίου, χαλκού, μαγνήσιου, φώσφορου. Το χνούδι του στη φλούδα του είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας και για αυτό το αποφεύγουν. Ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει περίπου 59 kcal (θερμίδες).
image
Νεκταρίνι

clip_image002[8]Το νεκταρίνι είναι της ίδιας οικογενείας με το ροδάκινο και έχει παρόμοιες ιδιότητες. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, E, K, B6, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νικοτινικό οξύ. Το κύριο διατροφικό του στοιχείο είναι οι φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ένα μέτριο νεκταρίνι περιέχει 63kcal (θερμίδες).
image
Κατεργάρη Υβόνη Διαιτολόγος Διατροφολόγος



Πηγές:http://www.iatronet.gr
http://www.medlook.net
https://www.supertracker.usda.gov
http://el.wikipedia.org














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου