Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Επιλέγετε σωστά...Απλές συμβουλές για την αγορά τροφίμων από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ)

 

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που βοηθά στην γρήγορη αλλοίωση των τροφίμων , υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφοδηλητηριάσεις Οι τροφοδηλητηριάσεις αυτές συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής. Ο ΕΦΕΤ συνιστά την ιδιαίτερη προσοχή των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού , τόσο στην αγορά και διατήρηση των τροφίμων, όσο και στην επίσκεψή τους σε χώρους μαζικής εστίασης.

Γενικά

  • Ελέγξτε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση), καθώς και ημερομηνία λήξεως και τις συνθήκες διατήρησής τους.
  • Μην επιλέγετε και μην αφήνετε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή στα έντομα.
  • Τοποθετήστε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα που απαιτούν συντήρηση υπό ψύξη στο ψυγείο, όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους.

Χυμοί– Εμφιαλωμένα νερά

  • Αγοράζετε χυμούς και εμφιαλωμένα νερά από ψυγεία που λειτουργούν σωστά ή χυμούς/ νερά που φυλάσσονται σε δροσερά και σκιερά μέρη. Τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7°C και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο ήλιο.
  • Τηρείτε τις σωστές συνθήκες διατήρησης για χυμούς και εμφιαλωμένα νερά.
  • Μετά το άνοιγμα του χυμού και αν δεν τον καταναλώσετε φυλάξτε τον στο ψυγείο.
  • Αποφύγετε την αγορά και κατανάλωση χυμών και νερού εκτεθειμένων στον ήλιο.

Παγωτά

  • Αγοράζετε από καταψύκτες που λειτουργούν σωστά. 993icecream_cone1

Οι καταψύκτες:

  1. θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -18°C,
  2. να μην είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο,
  3. να κλείνουν ερμητικά και τα παγωτά να μην είναι μαλακά,
  4. να μην σχηματίζεται πάγος στο εσωτερικό τους.
  • Μην αγοράζετε παγωτά που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους (παραμορφωμένες ή διερρηγμένες συσκευασίες κ.λ.π.) διότι αυτό υποδηλώνει είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, οπότε το παγωτό έχει εν μέρει αποψυχθεί και επανακαταψυχθεί, είτε λανθασμένους χειρισμούς από το προσωπικό στους τρόπους μεταφοράς, μεταχείρισης και διάθεσης των παγωτών στα σημεία πώλησης.
  • Ελέγξτε τις ενδείξεις που αναγράφονται στη συσκευασία των παγωτών και επιδεικνύετε την απαραίτητη προσοχή στην επιλογή τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας παραγωγής και λήξης στις ατομικές συσκευασίες των παγωτών παρά μόνο στις συσκευασίες «οικογενειακού» τύπου.
  • Αποθηκεύστε στην κατάψυξη του σπιτιού σας το παγωτό όσο το δυνατό γρηγορότερα μετά την αγορά του. Σε περίπτωση που το αγοράζετε από το Σούπερ Μάρκετ βάλτε το τελευταίο στο καλάθι.
  • Για προμήθεια χύμα παγωτού επιλέξτε καταστήματα που εφαρμόζουν κατάλληλα μέτρα υγιεινής (καθαριότητα του χώρου, προσωπικό με καθαρά ρούχα, σερβίρισμα με καθαρά εργαλεία) και ελέγξτε τις συνθήκες διατήρησής του στις βιτρίνες. Οι βιτρίνες θα πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από -14°C και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο
  • πριν την κατανάλωση του παγωτού παρατηρήστε για τυχόν σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό της μάζας του. Οι αποχρωματισμένες περιοχές και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου στην κύρια μάζα του παγωτού αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Νικήστε τα μικρόβια της ψησταριάς.

Το καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να μαγειρέψουμε για την οικογένεια και τουςimagesjk φίλους μας σε ψησταριές . Μικρόβια όπως η σαλμονέλα, κολοβακτηρίδια, κλπ μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Μπορούμε όμως να τα καταπολεμήσουμε ακολουθώντας μερικές πρακτικές συμβουλές:

  • Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι καλοψημένο. 
  • Αποψύξτε καλά τα κατεψυγμένα τρόφιμα πριν τα ψήσετε.
  • Γυρίζετε το τρόφιμο συχνά για να ψηθεί ομοιόμορφα .
  • Βεβαιωθείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί στο εσωτερικό του.
  • Καμένο δε σημαίνει καλοψημένο!!!! Ακόμη και αν το κρέας είναι καμένο εξωτερικά, μπορεί να μην είναι καλά ψημένο από μέσα. Για αυτό ψήνετέ το ομοιόμορφα σε σταθερή θερμοκρασία.
  • Προσοχή στο ωμό κρέας !!! Μην αφήνετε ωμό κρέας να ακουμπά ή να στάζει σε άλλα τρόφιμα.
  • Χρησιμοποιείστε διαφορετικά εργαλεία (μαχαίρια, επιφάνειες κοπής ) για ωμά κρέατα και ψημένα τρόφιμα .
  • Μην τοποθετείτε ψημένο φαγητό στο ίδιο πιάτο που είχατε χρησιμοποιήσει για το ωμό κρέας (εκτός αν το πλύνετε πρώτα πολύ καλά).
  • Πλύντε σχολαστικά τα χέρια σας μετά το χειρισμό ωμών κρεάτων .
  • Μην προσθέτετε σάλτσα ή μαρινάδα σε ψημένο κρέας την οποία έχετε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.
  • Διατηρήστε με ασφάλεια τα μαγειρεμένα τρόφιμα. Διατηρείτε το φαγητό κρύο όταν ο καιρός είναι ζεστός .
  • Μετά το ψήσιμο θα πρέπει να το καταναλώσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
  • Σε άλλη περίπτωση φυλάξτε το στο ψυγείο και πριν το καταναλώσετε να το ξαναζεστάνετε έτσι ώστε στο κέντρο του να έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60οC.
  • Ο ζεστός καιρός είναι ιδανικός για την ανάπτυξη μικροβίων . Για το λόγο αυτό κρατήστε το φαγητό εκτός ψυγείου για όσο λιγότερο γίνεται.

Γευματίστε με ασφάλεια έξω.

Το καλοκαίρι πολλές φορές προτιμούμε να τρώμε έξω . Καλό είναι να τηρούμε τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:

  • Επιλέγετε καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων (καθαρά πατώματα, τοίχοι και τραπεζομάντιλα , καθαρές τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό με καθαρά ρούχα εργασίας).
  • Μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν ύποπτο χρώμα, μυρωδιά και γεύση .
  • Να ζητάτε πάντα τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια να είναι καλοψημένα.
  • Να μην καταναλώνετε λαχανικά που φαίνονται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά.
  • Να προτιμάτε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή φαγητά που παρασκευάζονται την ώρα της παραγγελίας.

Ταξιδεύοντας...

Για να φτάσουμε στον προορισμό των διακοπών μας αρκετά συχνά χρησιμοποιούμε πλοία, ή τρένα. Επίσης πολλές φορές τρώμε κάτι πρόχειρο από καντίνες , snack bars, και εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης. Μερικές χρήσιμες συμβουλές όταν αγοράζουμε τρόφιμα από τα κυλικεία πλοίων , τρένων , καντίνες κλπ είναι οι εξής:

  • Επιλέγετε καταστήματα που φαίνονται ότι εφαρμόζουν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων.
  • Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυρί, αυγά, διάφορες σαλάτες ή σάλτσες , κ.λ.π.) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.
  • Έτοιμα snacks (τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες, κ.λ..) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60°C, να δίνουν δηλαδή την εντύπωση στον καταναλωτή ότι είναι πολύ ζεστά .
  • Σαλάτες που διατίθενται σε salad bar πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες .
  • Οι προθήκες (βιτρίνες) με χύμα παγωτά πρέπει να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία.
  • Τα παγωτά να είναι σκληρά , να μην είναι εκτεθειμένα σε έντομα και να σερβίρονται με καθαρά σκεύη.
  • Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών ( γύρος, σουβλάκια, κλπ) να είναι καλοψημένα.
  • Τα ψυγεία με αναψυκτικά και εμφιαλωμένα νερά να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (μικρότερη από 7ο C).
  • Τα τρόφιμα που δεν καταναλώθηκαν εντός δύο ωρών από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν στο ψυγείο πρέπει να απορρίπτονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου