Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΝΥΔΑΤΩΘΕΙΤΕ!

LS-TIP-WATER-HI_111311Όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι το θερμόμετρο ανεβαίνει σταδιακά όπως σταδιακά αυξάνονται οι ανάγκες μας για υγρά και σωστή ενυδάτωση.

Το 60% του οργανισμού μας αποτελείται από νερό. Το ποσοστό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο στα παιδιά και στα μωρά. Αυτό δείχνει την σημασία του νερού και φανερώνει την ανάγκη που υπάρχει να διατηρηθεί σε σωστά επίπεδα στον οργανισμό ώστε να λειτουργεί εύρυθμα.

Η σημασία του νερού για τον οργανισμό μας είναι πολύ μεγάλη. Μεταφέρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα, διατηρεί τον όγκο του αίματος, παίζει σπουδαίο ρόλο στην θερμορύθμιση του σώματός μας ενώ μέσω των νεφρών συμβάλλει στην αποβολή ουσιών και τοξινών που είναι άχρηστες ακόμα και βλαβερές για τον οργανισμό.


Νερό υπάρχει παντού!
Το μεγαλύτερο μέρος των υγρών που έχουμε ανάγκη το καλύπτουμε από το νερό, αλλά δεν είναι το μόνο που μπορεί να μας ενυδατώσει. Οι χυμοί, οι καφέδες, το τσάι και γενικά όλα τα ροφήματα εκτός από τα αλκοολούχα ποτά μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας. Επιπλέον πολύ νερό περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά ( για παράδειγμα το αγγούρι αποτελείται στο 95% από νερό, η ντομάτα στο 94%, το καρπούζι 93% κτλ). Επιπλέον και το γάλα και το γιαούρτι έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87% και 89% αντίστοιχα). Λιγότερο νερό υπάρχει στα στερεά τρόφιμα.

Οι ανάγκες για ενυδάτωση δεν είναι ίδιες για όλους.
Τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες έχουν αυξημένες ανάγκες για υγρά. Το ίδιο ισχύει για αθλητές και άτομα που αθλούνται εντατικά, ανθρώπους που ζουν σε θερμά κλίματα, εργαζομένους σε βαριές, χειρονακτικές εργασίες και γενικά άτομα που εκτίθενται πολλές ώρες στον ήλιο και ιδρώνουν πολύ. Οι ηλικιωμένοι λόγω ηλικίας παρουσιάζουν μια ανισορροπία στην πρόσληψη και αποβολή των υγρών για αυτό και γίνεται πιο εύκολη η αφυδάτωση ή η υπερυδάτωσή τους ενώ διαφορετικές ανάγκες λήψης υγρών έχουν και άτομα που μπορεί να υποφέρουν από ορισμένες παθήσεις. Επιπλέον οι ανάγκες για ενυδάτωση αυξάνονται σε περιπτώσεις διάρροιας, εμετού και πυρετού.

Αποβολή υγρών γίνεται από τον οργανισμό μας μέσω του ιδρώτα, των ούρων, των κοπράνων και τις αναπνοής.

Οι επιπτώσεις από την αφυδάτωση είναι πολλές.
Αίσθημα κόπωσης, υπνηλία, πονοκέφαλος, ζάλη, ξηροστομία, σύγχυση και φυσικά αν η αφυδάτωση φθάσει σε ακραίο βαθμό μπορεί να προκαλέσει θερμοπληξία, παραισθήσεις και να καταλήξει ακόμα και στο θάνατο.

Δείκτες Ενυδάτωσης.
Το χρώμα των ούρων αποτελεί έναν καλό δείκτη για το πόσο ενυδατωμένοι είσαστε. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα, τόσο καλύτερο το επίπεδο ενυδάτωσής σας. Όταν είσαστε αφυδατωμένοι τα ούρα έχουν σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα και υπάρχει και η ανάγκη για συχνή επίσκεψη στην τουαλέτα. Να θυμάστε ότι το αίσθημα της δίψας αποτελεί ένα καθυστερημένο δείκτη αφυδάτωσης. Δηλαδή έχει αφυδατωθεί πρώτα ο οργανισμός και μετά νιώθουμε δίψα. Για αυτό μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε συνεχώς ασχέτως αν διψάτε ή όχι! Και η ελαστικότητα του δέρματος μπορεί να δείξει το επίπεδο ενυδάτωσής μας. Τσιμπήστε λίγο δέρμα στο χέρι σας και δείτε αν θα επιστρέψει στην αρχική του μορφή και πόσο γρήγορα.

Η μέση λήψη νερού ορίζεται περίπου στο 1,5lt για τις γυναίκες και στα 2lt για τους άντρες. Αν και οι συστάσεις πλέον δείχνουν ότι η λήψη υγρών είναι εξατομικευμένη και καθορίζεται από το σύνολο των θερμίδων που προσλαμβάνει το άτομο καθημερινά. Αν κάποιος καταναλώνει 1500kcal ημερησίως τότε θα πρέπει να προσλαμβάνει 1,5lt νερού συμπεριλαμβανομένων και αυτών που βρίσκονται στις τροφές και στα ροφήματα. Δηλαδή ανά θερμίδα αντιστοιχεί και ml νερού. Είναι όμως αρκετά δύσκολο κάτι τέτοιο. Για αυτό το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφουγκράζεστε τις ανάγκες του οργανισμού σας και να παρατηρείται τα σημάδια που σας δείχνει!

Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι αμελούν να πιούν νερό. Ένας τρόπος για να το θυμάστε είναι να έχετε πάντα κάπου κοντά σας ένα ποτήρι ή ένα μπουκαλάκι με νερό γιατί οι περισσότεροι μόνο όταν το βλέπουν θυμούνται και να πιουν. Ακόμα και όταν είστε εκτός σπιτιού καλό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι. Με λίγες φέτες λεμονιού, δυόσμου ή φρούτων το νερό μπορεί να γίνει ακόμα πιο ενδιαφέρον!

Και μην ξεχνάτε να βλέπετε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο!


Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου