
Η βιταμίνη Κ ή αλλιώς ‘’βιταμίνη της πήξης’’ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία έγινε γνωστή το 1930. Διαχωρίστηκε σε φυσικές μορφές όπως Κ
1 και Κ
2 και συνθετικές Κ
3, η οποία πλέον δεν χρησιμοποιείται. Η βιταμίνη Κ απορροφάται στο λεπτό έντερο και μεταφέρεται στο ήπαρ (συκώτι). Από όλη την ποσότητα βιταμίνης Κ που θα πάρουμε από την τροφή, θα απορροφηθεί το 20-70% αυτής. Βέβαια βιταμίνη Κ (Κ
2) παίρνουμε και από τον ίδιο μας τον οργανισμό, η οποία παράγεται από εντερικά βακτήρια του λεπτού εντέρου!
Λειτουργίες της βιταμίνης Κ
- Παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος
- Προστατεύει τα οστά, παρεμποδίζοντας την κινητικότητα του Ca2+ μετά την εμμηνόπαυση
- Βοηθά στην λειτουργία κάποιων πρωτεϊνών (MGP) που βρίσκονται στους νεφρούς, τους πνεύμονες και την καρδιά.
Ανεπάρκεια βιταμίνη Κ

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να παρουσιαστεί κυρίως σε βρέφη με παρατεταμένο αποκλειστικό θηλασμό (πάνω από 6 μήνες),προκαλώντας αιμορραγίες υποδόριες και οι πιο επικίνδυνες είναι στον εγκέφαλο που προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου. Οι περισσότερες αιμορραγίες μπορούν θα θεραπευτούν με ενδομυϊκή ή από το στόμα χορήγηση βιταμίνης Κ. Προσοχή, σε άτομα τα οποία παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα (πχ. κολπική μαρμαρυγή), η ποσότητα της βιταμίνης Κ από την τροφή και όχι μόνο, πρέπει να είναι συγκεκριμένη κάθε μέρα!
Πηγές βιταμίνης Κ

Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά όπως λάχανα, μαρούλι, μπρόκολο, πρασουλίδες, γάλα, τυρί, αυγά, κόκκινο κρέας.
Η ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης Κ καλύπτεται με:

1,5l γάλα,
220g τυρί(20% λιπαρά),
100g βούτυρο, 3 αυγά

400g χοιρινό,
300g χοιρινό συκώτι,
150g βοδινό συκώτι, 50g μοσχαρίσιο συκώτι

130g σπαράγγια,

25g λαχανάκια Βρυξελών,

60g μπρόκολο,

120g πατάτες

500g φράουλες
Συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Κ
Φύλο | Ηλικία | Βιταμίνη Κ (μg/d) |
βρέφη | 0-6μην
7-12μην | 2,0
2,5 |
παιδιά | 1-3χρ
4-8χρ | 30
55 |
έφηβοι | 9-13χρ
14-18χρ | 60
75 |
άνδρες | > 19χρ | 120 |
γυναίκες | > 19χρ | 90 |
Κύηση &θηλασμός | 14-18χρ
19-50χρ | 75
90 |
Κατεργάρη Υβόνη Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πηγή: Εγχειρίδιο Διατροφής Hans Konrad Biesalski, Γενική επιμέλεια Ελληνικής Έκδοσης Αθανάσιος Γ. Παπαβασιλείου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου