Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Τι γνωρίζετε για την κινόα (quinoa) ;

 
quinoa_thestudiomdrΞέρετε ότι το 2013 έχει αναγνωριστεί ως το διεθνές έτος της κινόα;
Και όμως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) έχει ανακηρύξει το 2013 έτσι «προς αναγνώριση των αυτοχθόνων πληθυσμών των Άνδεων οι οποίοι έχουν διατηρήσει, ελέγξει και προστατεύσει την κινόα ως τροφή για τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές χάρη στις παραδοσιακές γνώσεις και πρακτικές τους για αρμονική συμβίωση με την μητέρα γη και την φύση».
Η πρόταση τέθηκε αρχικά από την Βολιβία και την υποστήριξαν και άλλες χώρες όπως η Παραγουάη, το Περού και η Ουρουγουάη για να εγκριθεί εν τέλει από την Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2011. Επιπλέον λόγοι για την λήψη αυτής της απόφασης ήταν ότι η καλλιέργειά της μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες, επομένως υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργηθεί σε διαφορετικά μέρη του κόσμου κάτι που ίσως δυνητικά συμβάλει στην καταπολέμηση της πείνας. Ένας ακόμα λόγος ήταν φυσικά η διατροφική της αξία, κάτι που θα δούμε αναλυτικά.
Η κινόα, μαζί με την πατάτα και το ρύζι, αποτελούσε την κύρια τροφή των πολιτισμών των Άνδεων γιατί μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλο υψόμετρο. Οι Ίνκας την θεωρούσαν και ιερή.
Η κινόα αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα διαθέτει πολύ καλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα αμινοξέα (αμινοξέα δηλαδή που δεν μπορεί να φτιάξει από μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα λάβει μέσω της τροφής και συγκεκριμένα από τρόφιμα ζωικής προέλευσης) όπως είναι η λυσίνη την οποία δεν συναντάμε στο ρύζι ή το σιτάρι. Το αποτέλεσμα είναι να θεωρείται ένα ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής. Κατάλληλη πηγή πρωτεΐνης και για χορτοφάγους γιατί χρειάζονται λιγότερη πρωτεΐνη κινόα από πρωτεΐνη σιταριού για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ δεν περιέχει γλουτένη άρα είναι κατάλληλη για άτομα με κοιλιοκάκη.
Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κινόα έχει 220 περίπου θερμίδες, καλύπτει το 15% της συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου και το 21% της προτεινόμενης Quinoa Grain crop 027ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών. Στο ίδιο φλιτζάνι θα βρείτε περίπου 40% υδατάνθρακες, 31mg ασβεστίου, 318mg κάλιο, 2mg ψευδάργυρου.
Σε σύγκριση με άλλα δημητριακά η κινόα διαθέτει πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα όπως Ω-3 λιπαρά οξέα και ελαϊκό οξύ, τα οποία συμβάλλουν για την προστασία της καρδιάς. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη Ε, χαλκό και φώσφορο σε μεγαλύτερη ποσότητα από το σιτάρι ολικής άλεσης.
Γενικά είναι σπόρος, αλλά αντιμετωπίζεται όπως τα δημητριακά. Πριν το μαγειρέψετε πρέπει να το ξεπλύνετε πολύ καλά για να απομακρυνθεί η πικρή γεύση του περιβλήματός της. Μαγειρεύεται όπως το ρύζι και χρησιμοποιείται κατά τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα αντί για ρύζι στην σούπα μπορείτε να βάλετε κινόα. Μπορείτε να το θεωρήσετε ως ένα πιο θρεπτικό υποκατάστατο ρυζιού. Mπορεί να μπει σε όλες τις συνταγές αντί για ρύζι, κους- κους, κριθάρι κ.ο.κ. Αλλά και στον πρωινό σας γεύμα μπορεί να υπάρξει χώρος για αυτή! Συνταγές υπάρχουν πολλές, στο χέρι σας είναι να τις δοκιμάσετε και αν σας αρέσει να εντάξετε την κινόα στην διατροφή σας!
Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διαιτροφολόγος

Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quinoa
http://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/10352/2
http://www.rlc.fao.org/en/about-fao/iyq-2012/
http://www.eatingwell.com/healthy_cooking/healthy_cooking_101_basics_techniques/5_facts_about_quinoa_nutrition_and_cooking_quinoa







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου