Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Γαστοοισοφαγική Παλινδρόμηση

 
Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Η γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού, στην οποία παρατηρείται μετακίνηση (παλινδρόμηση) των γαστρικών υγρών του στομάχου. Πιο αναλυτικά στο σημείο που ενώνεται ο οισοφάγος με στο στομάχι υπάρχεgopι ένας σφιγκτήρας, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος είναι κλειστός σε φυσιολογικές συνθήκες  «Χαλαρώνει» μόνο για να επιτρέψει την διέλευση της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι. Στην περίπτωση όμως της ΓΟΠ ο σφιγκτήρας αυτός μένει ανοιχτός με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του σχομάχου να κατευθύνεται και αντίθετα, δηλαδή από το στομάχι να ανεβαίνει προς τον οισοφάγο.
Ποια είναι τα συμπτώματα; Τα γαστρικά υγρά είναι πολύ όξινα και το στομάχι είναι σχεδιασμένο με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παθαίνει ζημιά από την οξύτητά τους. Αντιθέτως ο οισοφάγος δεν είναι σχεδιασμένος για να δέχεται τα γαστρικά υγρά με αποτέλεσμα η οξύτητα αυτή να προκαλεί ερεθισμό στον οισοφάγο και το άτομο να νιώθει αίσθημα καύσου (καούρα) και πόνο. Ο πόνος ωστόσο μπορεί να επεκταθεί και σε όλο το στήθος και να είναι τόσο δυνατός που πολλοί πιστεύουν ότι παθαίνουν καρδιακό επεισόδιο. Επιπλέον μπορεί να νιώσει τάση για εμετό ή δύσπνοια.
Η ΓΟΠ εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες ακόμα και σε μωρά, αλλά πιο σύνηθες είναι στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όταν τα συμπτώματα είναι περιστασιακά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δραστικά μέτρα ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται όταν τα συμπτώματα είναι μόνιμα και αυτό, γιατί ο συνεχές ερεθισμός του βλεννογόνου του οισοφάγου προκαλεί φλεγμονές και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές όπως για παράδειγμα οισοφαγίτιδα, έλκος οισοφάγου, δυσφαγία μπορεί να φτάσει ακόμα και σε αλλοιώσεις των κυττάρων του οισοφάγου μετατρέποντάς τα σε προκαρκινικά (οισοφάγος Barret). Επομένως γίνεται αντιληπτό ότι μετά την διάγνωση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα περιλαμβάνουν φαρμακευτική και διατροφική αγωγή προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις.

Οι παράγοντες κινδύνου είναι συνήθως: 
το κάπνισμα
η παχυσαρκία
η εγκυμοσύνη
διαφραγματοκήλη
διαβήτης
άσθμα
ξηροστομία
Καθυστερημένη κένωση του στομάχου, κλ. 


Επιπλέον έχουν παρατηρηθεί ότι κάποιες τροφές επιδεινώνουν την κατάσταση. Τέτοιες τροφές είναι:
τα πολύ λιπαρά τρόφιμα
τα πολύ όξυνα τρόφιμα (πχ τα εσπεριδωειδή, η ντομάτα)
τα τηγανιτά
το αλκοόλ
η σοκολάτα
το σκόρδο
το κρεμμύδι
ο δυόσμος
η μέντα
η καφεΐνη
Στον καθένα ξεχωριστά ωστόσο μπορούν να υπάρξουν τροφές πέρα από τις προαναφερθείσες που να του επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Για τον λόγο αυτόν καλό είναι να είμαστε παρατηρητικοί στο τι τρώμε έτσι ώστε σε περίπτωση που νιώσουμε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να ανακαλέσουμε στην μνήμη μας αυτά που έχουμε καταναλώσει και να εντοπίσουμε τι ήταν αυτό που μας ενόχλησε.

Επιπλέον υπάρχουν και άλλες πρακτικές συμβουλές που μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα.
Θρίαμβοςκαλό είναι μετά από ένα γεύμα να αποφεύγετε να ξαπλώσετε
Θρίαμβοςή αν το κάνετε φροντίστε με μαξιλάρια να κρατήσετε το πάνω μέρος του σώματός σας ανασηκωμένο.
ΘρίαμβοςΑν παρ’ όλ’ αυτά θέτε να ξαπλώσετε προτιμείστε την πλάγια θέση.
ΘρίαμβοςΤα πολύ στενά ρούχα μπορούν να δυσχεραίνουν την κατάσταση
Θρίαμβοςόπως και το να σκύψετε ή να σηκώσετε κάτι βαρύ μετά από κάποιο γεύμα σας. 
ΘρίαμβοςΕπιπλέον η ώρα κατανάλωσης του τελευταίου γεύματος και υγρών μέχρι την ώρα που θα ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε την νύχτα έχει σημασία. Καλό είναι να έχουν περάσει περίπου 2 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση οι γενικές οδηγίες θα πρέπει να προσαρμόζονται στην δική σας προσωπική κατάσταση. Ο πτυχιούχος διατροφολόγος μπορεί να σας διευκολύνει με αυτό. Μην διστάζετε να τον επισκεφτείτε!

Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διαιτροφολόγος



Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου