Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Χοληστερίνη Κάτω!

ceb7-cf87cebfcebbceb7cf83cf84ceb5cf81cf8ccebbceb7-cf83cf84ceb7-ceb4ceb9ceb1cf84cf81cebfcf86ceae-cebcceb1cf82
Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί τα ποσοστά ατόμων με υψηλή χοληστερίνη, και αυτό με τη σειρά του έχει επιπτώσεις στον οργανισμό. Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο, το οποίο βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στον οργανισμό, αφού το παράγει ο ίδιος, αλλά εμείς φροντίζουμε να το προσλαμβάνουμε και από τις τροφές, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Διακρίνεται σε δύο μορφές, την HDL (υψηλής πυκνότητας λιποπρωτείνες), και την LDL (χαμηλή πυκνότητας λιποπρωτείνες), η πρώτη είναι η “καλή” χοληστερίνη, ενώ η δεύτερη είναι η “κακή”, αυτή που είναι απειλητική για τον οργανισμό. Όσο η τιμή της LDL αυξάνεται τόσο αυξάνονται και οι κίνδυνοι για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, και σε περιπτώσεις που τα επίπεδα έχουν ξεφύγει, απαιτείται ειδική διατροφική αγωγή, με ειδική προσοχή στα λιπαρά, και την χοληστερίνη που προσλαμβάνουμε από την τροφή.


Οι τροφές που περιέχουν υψηλή χοληστερόλη είναι: Το κρέας και κυρίως τα λιπαρά και τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το χοιρινό, ο κιμάς, οι κρόκοι των αυγών, τα εντόσθια, τα τηγανιτά και τα φρυγαδέλια που είναι κυρίαρχοι στο πασχαλινό τραπέζι.
Τα ζωικά λιπαρά περιέχουν επίσης υψηλή χοληστερόλη, όπως το βούτυρο και το λαρδί
Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά
Τα ανθυγιεινά σνακ, όπως τα γαριδάκια και τα πατατάκια,
Τα γλυκά “υπερπαραγωγές” που περιέχουν τυριά, κρέμα γάλακτος κτλ.

Είναι ξεκάθαρο δηλαδή πως τα υψηλά επίπεδα που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται σε ποσοστά, έχουν κάνει δικαίως την εμφάνιση τους, αφού έχουμε αυξήσει την κατανάλωση όλων των ανθυγιεινών τροφών που  αναφέραμε παραπάνω, ενώ έχουμε μειώσει δραματικά την άσκηση και την κίνηση που εξαλείφει τους κινδύνους.
H σωστή ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση, να μειώσουμε τα επικίνδυνα επίπεδα της χοληστερίνης, και έτσι μπορούμε διατηρώντας μια ισορροπία στην διατροφή,  να απολαμβάνουμε τις τροφές που μας αρέσουν, σε λογικά πλαίσια πάντα.
1. Τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση χοληστερίνης.
Αν και γενικότερα, είμαστε υπέρ των φυσικών μεθόδων, και την χρήση των τροφών που η φύση τόσο απλόχερα μας προσφέρει, εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Τα τελευταία χρόνια, έχουν κυκλοφορήσει προϊόντα που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, όπως βούτυρα ή γάλατα, και όσο και να αντιτίθενται στις αρχές μας, τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι όντως είναι αποτελεσματικά, και αν η κατάσταση είναι επείγουσα, τότε καλό είναι να χρησιμοποιείτε και αυτά μαζί με όλες τις άλλες αλλαγές που κάνετε.

2. Ελαττώστε τα κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά, που βρίσκονται στις τροφές που αναφέραμε, τα λιπαρά τρόφιμα, είναι ο κύριος λόγος για την εμφάνιση σοβαρών καρδιακών επεισοδίων, της στεφανιαίας νόσου, και όλων των νόσων που σχετίζονται με την καρδιά. Αποφεύγετε αυστηρά τα γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα λιπαρά μέρη των κρεάτων, τα τηγανητά τρόφιμα, και τα επεξεργασμένα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Τα γλυκά που είναι πλούσια σε λιπαρά, και τα έτοιμα γρήγορα φαγητά ανήκουν και αυτά στην κατηγορία αυτή. Καθώς θα μειώσετε την κατανάλωση αυτών των τροφών, φροντίστε να αυξήσετε την πρόσληψη των τροφών που είναι πλούσιες σε καλά λιπαρά, όπως τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά και τα φρούτα που είναι ελεύθερα λιπών.

3. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, έχοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από την χοληστερίνη. Ειδικά κατά την περίοδο που προσπαθείτε να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, καλό είναι να καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, ρύζι αναποφλοίωτο, ψωμί ολικής αλέσεως, βρώμη, φασόλια, φακές, μπιζέλια, ρεβίθια κτλ.

4. Αυξήστε την άσκηση.
Η συστηματική σωματική άσκηση μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, ενώ βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης. Φροντίστε να ασκείστε τακτικά, κάνοντας 30 λεπτά άσκηση 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Θα δείτε διαφορά τόσο στα επίπεδα της χοληστερίνης, όσο και στην γενικότερη φυσική σας κατάσταση, και πιστέψτε το, ταυτόχρονα με την αλλαγή των συνηθειών σας, θα αλλάξουν και τα γούστα σας στο φαγητό!

5. Διακόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα, συμβάλλει στην αύξηση της χοληστερίνης, και ειδικότερα όταν το πρόβλημα εντείνεται, συμβάλλει και στην αύξηση του κινδύνου εμφανίσεων καρδιακών παθήσεων. Είναι από τους χειρότερους εχθρούς του οργανισμού, και αυτό φαίνεται σε κάθε πρόβλημα που προκύπτει, ότι το τσιγάρο επιβαρύνει τις καταστάσεις και ωθεί στα άκρα τον οργανισμό, καθώς και ότι ο οργανισμός αντιδρά στο τσιγάρο με κάθε τρόπο.

Αυτές είναι οι πέντε συμβουλές για να μειώσετε την χοληστερίνη σας, αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν τα επίπεδά της είναι υψηλά σε επικίνδυνο βαθμό, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε έναν γιατρό να σας καθοδηγήσει πως να το αλλάξετε αυτό. Εδώ φαίνεται ακόμα μια φορά, πως ο οργανισμός χρειάζεται τα πάντα με μέτρο, και πως οι υπερβολές και η υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, και την αντίδραση του οργανισμού.

Ίριδα Σουλαϊδοπούλου
Διαιτολόγος- Διαιτροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου