Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Βιταμίνη Ε

 
clip_image002 Η βιταμίνη Ε, γνωστή και ως βιταμίνη της αναπαραγωγής, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ονομάστηκε τοκοφερόλη, από τις ελληνικές λέξεις «τόκος» (γέννα) και «φέρω».  Υπάρχει σε οκτώ διαφορετικές μορφές (ισομερή): άλφα-, βήτα-, γάμμα-, και δ-τοκοφερόλη, και άλφα-, βήτα-, γάμμα-, και δ-τοκοτριενόλη. Η  α-τοκοφερόλη είναι η πιο δραστική και η πιο αντιοξειδωτική μορφή Βιταμίνης Ε η οποία απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οι υπόλοιπες μορφές ή απορροφώνται σε μικρό ποσοστό ή καθόλου απ τον ανθρώπινο οργανισμό. Η γ και δ τοκοφερόλη καθώς και οι τοκοτριενόλες δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα να έχουν κάποια αντιοξειδωτική δράση.

Λειτουργίες βιταμίνης Ε
  • clip_image004Έχει αντιοξειδωτική δράση(κυρίως με την μορφή α τοκοφερόλης)
  • Έχει προταθεί για την πρόληψη ή θεραπεία πολυάριθμων προβλημάτων υγείας, κυρίως καρδιαγγειακών νόσων, πολλές μορφές καρκίνου( καρκίνος του μαστού, ουροδόχου κύστης, παχέος εντέρου), άνοια, Αλτσχάιμερ, σακχαρώδη διαβήτη, ηπατικές και νεφρικές νόσοι, δυσμηνόρροια άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, ηπατίτιδα C, AIDS κλ.
  • Βοηθά στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
  • Προστατεύει την λειτουργία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων
  • Προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες και ιστούς από οξειδωτικές βλάβες
  • Έχει ευεργετικές ιδιότητες σε δερματικές παθήσεις (χρειάζονται περεταίρω έρευνες).
Ανεπάρκεια βιταμίνης E
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι σπάνια και μπορεί να συμβεί σε άτομα με μειωμένη απορρόφηση λίπους από το έντερο (οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση, νόσο Crohn, ή κυστική ίνωση, κλ), σε άτομα με υποσιτισμό, δίαιτες με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, σε πρόωρα βρέφη με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος και σε γενετικές ασθένειες . Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε είναι αποδεκτά ως μια αποτελεσματική θεραπεία για την ανεπάρκειά της ώστε να σταματήσει την εξέλιξη των επιπλοκών. Η διάγνωση αυτής της κατάστασης και η διαχείρισή της θα πρέπει να είναι υπό την φροντίδα ενός παθολόγου και διατροφολόγου.
Υπερδοσολογία βιταμίνης Ε
Έχουν διατυπωθεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της βιταμίνης Ε, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις κυρίως από συμπληρώματα και όχι από την τροφή. Έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας, ιδιαίτερα σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη, ηπαρίνη, ή ασπιρίνη, καθώς και σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης Κ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική χρήση υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από πολλές αιτίες, αν και οι έρευνες είναι αντικρουόμενες. Απαιτείται προσοχή.
Πηγές Βιταμίνης Ε
clip_image006 Η βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πολλές τροφές όπως ηλιόσποροι ( 1 φλιτζάνι καλύπτει το 310% της ημερήσιας ποσότητας), αμύγδαλα ( 1 φλιτζάνι καλύπτει το 250%), κουκουνάρια (1 φλιτζάνι καλύπτει το 84%), φουντούκια, αποξηραμένα βερίκοκα (1 φλιτζ. καλύπτει το 38%), ελιές, ελαιόλαδο, σιτέλαιο,ηλιέλαιο.
Όμως όπως αναφέραμε παραπάνω η α τοκοφερόλη ( μορφή της βιταμίνης Ε) απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και έχει την πιο αντιοξειδωτική δράση. Αυτή βρίσκεται στα αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορο, κάσιους, λιναρόσπορο, πασατέμπο, φιστίκια ψημένα, φουντούκια, σουσάμι, παπαρουνοσπορος.
clip_image008
Συνιστώμενη Ημερήσια ποσότητα Βιταμίνης Ε
Βρέφη έως 1 έτους 4-5mg
Παιδιά 1 έως 8 ετών 6-7mg
Παιδιά 9 έως 13 ετών 11mg
Ενήλικες 15mg
Εγκυμοσύνη και θηλασμός 19mg


Κατεργάρη Υβόνη Διαιτολόγος Διατροφολόγος


Πηγές:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου