Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Σνακ στο χώρο εργασίας!

man_at_workΌσο περνάνε τα χρόνια, οι συνθήκες εργασίες τείνουν να γίνουν και πιο δύσκολες. Πλέον οι εργαζόμενοι περνάνε το μεγαλύτερο μέρος τις ημέρας τους στον εργασιακό  χώρο παραμελώντας κάποιες βασικές ανάγκες όπως το φαγητό.
Πολλοί λόγω έλλειψης χρόνου, παραλείπουν να καταναλώσουν κάποιο σνακ (ή αλλιώς δεκατιανό) από την στιγμή που φεύγουν από το σπίτι τους μέχρι την ώρα που επιστρέφουν. Όπως είναι λογικό μετά από τόση κούραση και τόση πείνα όμως όλοι πέφτουν με τα μούτρα κυριολεκτικά στο φαγητό αδιαφορώντας για την ποσότητα και την ποιότητά του. Η έλλειψη φαγητού όμως για τόσες πολλές ώρες κάνει τον οργανισμό να εξαντλείται αφού απεγνωσμένα ζητάει μια πηγή ενέργειας για να μπορέσει να συνεχίσει.
 
Προσοχή! Η τακτική αυτή μπορεί να σας χαρίσει κάποια περιττά κιλά και να μειώσει την αποδοτικότητά σας στην δουλειά.
Ανάλογα με τον χώρο και τον τρόπο εργασίας σας μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο σνακ. Κατά κύριο λόγο θα πρέπει να είναι χαμηλό σε λιπαρά, αλλά υψηλό σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν την λειτουργία του εγκεφάλου, να είναι εύκολο στην μεταφορά, να μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, αφού πολλοί δεν διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια, και για μεγαλύτερη ακόμα ευκολία να μην χρειάζεται η χρήση μαχαιροπίρουνων. Επομένως ο στόχος είναι ένα σνακ που θα είναι εύκολο, γρήγορο και εύγεστο!
  • Ένας καλός συνδυασμός για σνακ είναι να πάρετε περίπου μία χούφτα ξηρών καρπών, ανάλατων και ωμών κατά προτίμηση, με 2-3 αποξηραμένα φρούτα ή λίγα κομματάκια μαύρης σοκολάτας.
  • Προσέξτε τις επιλογές σας από τον φούρνο αφού οι τυρόπιτες και οι αντίστοιχες πίτες με σφολιάτα είναι πολύ λιπαρές και με πολλές θερμίδες. Προτιμήστε σπιτικές πίτες ή αρτοσκευάσματα με αλεύρι ολικής άλεσης.
  • Αν διαθέτετε ψυγείο στον εργασιακό σας χώρο μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο γιαούρτι (όχι επιδόρπιο γιαουρτιού) για να το καταναλώσετε σκέτο ή με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή δημητριακά.
  • Μπορείτε ακόμα να πάρετε κάποιο φρούτο μαζί σας που να μην απαιτεί καθάρισμα το οποίο μπορείτε να το συνδυάζετε και πάλι με λίγους ξηρούς καρπούς.
  • Και τα κριτσίνια ή οι ρυζοκροκέτες μπορούν να ικανοποιήσουν το αίσθημα της πείνας μέχρι να έρθει η ώρα για το μεσημεριανό σας γεύμα.
  • Δεν ξεχνάμε βέβαια και τα σάντουιτς. Ετοιμάστε το από την προηγούμενη ημέρα για να εξοικονομήσετε χρόνο το πρωί, δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους ψωμιού και απροσδόκητους συνδυασμούς με ότι υλικά έχετε ήδη στο ψυγείο σας.
Να θυμάστε ότι το σνακ, ή αλλιώς το δεκατιανό, είναι απαραίτητο για να συνεχίσετε την ημέρα με ενέργεια και αποδοτικότητα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι όταν κάποιος νιώθει πείνα, γίνεται πιο νευρικός και ευερέθιστος και σε κανέναν δεν αρέσει να δουλεύει με συναδέλφους έτοιμους να “εκραγούν”!!
 

Κυριακή Παπά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου