Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Μην αγνοείτε τα σημάδια…

 
rsz_xlargeΟ σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή συνήθως μετά τα 40 και σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 347 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
 
Τι ακριβώς σημαίνει Σ.Δ; Ο οργανισμός είτε δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν μπορεί να αξιοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει (ινσουλινοαντίσταση) . Η ινσουλίνη είναι ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας και αποτελεί το κλειδί με το οποίο η γλυκόζη μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο που θα δώσει ενέργεια στον οργανισμό. Στην περίπτωση λοιπόν του σακχαρώδη διαβήτη, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα χωρίς να μπορεί να αξιοποιηθεί (υπεργλυκαιμία).
Ποια είναι τα σημάδια που προδίδουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη; Υπάρχουν κάποια σημάδια που προδίδουν την μεταβολική διαταραχή (γιατί περί μεταβολικού νοσήματος πρόκειται) αλλά συνήθως αγνοούνται.
  • Πολυουρία (συχνή διούρηση),
  • πολυδιψία (έντονη ανάγκη για κατανάλωση νερού και έντονο αίσθημα ξηρότητας στο στόμα),
  • πολυφαγία (ανάγκη για κατανάλωση τροφής),
  • κούραση- λήθαργος,
  • θολή όραση,
  • ξηρό δέρμα- κνησμός,
  • μυρμήγκιασμα στα πόδια,
  • απώλεια ή αύξηση βάρους, αργή επούλωση πληγών.
Τα σημάδια αυτά συνήθως είναι πιο ήπια σε σχέση με τον νεανικό διαβήτη (διαβήτης τύπου 1) και μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή.
Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι έχετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, και είστε άνω των 40 με επιπλέον κιλά ή έχετε συγγενή πρώτου βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Δυστυχώς κανείς δεν προσέχει τα σημάδια όσο είναι νωρίς, και η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη γίνεται αφού έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι επιπλοκές που τον συνοδεύουν.
Στις επιπλοκές ανήκουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, επιπλοκές στα δόντια και τα ούλα, προβλήματα στα νεφρά (διαβητική νεφροπάθεια), προβλήματα στην όραση και την λειτουργία των ματιών (διαβητική ρετινοπάθεια που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύφλωση), προβλήματα στο νευρικό σύστημα (διαβητική νευροπάθεια), άφθες στην στοματική κοιλότητα, στυτικές δυσλειτουργίες  και το λεγόμενο διαβητικό πόδι το οποίο χαρακτηρίζεται από παραμόρφωση του σχήματος του ποδιού, πληγές που χρειάζονται ειδική ιατρική μεταχείριση για να επουλωθούν μέχρι και γάγγραινα ή ακρωτηριασμό όταν ο ασθενής δεν δεχθεί εγκαίρως ιατρική φροντίδα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη; Προσοχή στα παραπανίσια κιλά. Τα επιπλέον κιλά αποτελούν σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Διορθώστε την διατροφή σας, αποκτήστε υγιές βάρος και υιοθετήστε έναν δραστήριο τρόπο ζωής. 30’ λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα μπορούν να κάνουν την διαφορά. Διακόψτε το κάπνισμα, ελέγξτε την αρτηριακή σας πίεση, μειώστε την χοληστερόλη σας. Πέρα από την αποφυγή του σακχαρώδη διαβήτη, τα «μέτρα» αυτά θα σας γλυτώσουν πιθανότατα και από άλλες επιπλοκές της υγείας σας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί παγκοσμίως την 7η αιτία θανάτου. Για αυτό, μην αγνοείτε τα σημάδια…

Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου