Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Κρυολόγημα & γρίπη Τέλος!

5 tips… της Ίριδας Σουλαϊδοπούλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
όπως δημοσιεύτηκε στο http://www.nealefkadas.gr/newsdesk/?p=4426
 
ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ & ΓΡΙΠΗ ΤΕΛΟΣ!
Και ναι, ήρθε η εποχή που αρχίσαμε πάλι να βλέπουμε κοκκινισμένες μύτες και μάγουλα γύρω μας, να ακούμε παράπονα για κρυολογήματα και ιώσεις από παντού και να τρέχουμε για να καλυφθούμε κάθε φορά που ακούμε κάποιον να φτερνίζεται. Κρυολόγημα, γρίπη, δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς την διαφορά, αλλά ξέρουμε ότι και από τα δυο πρέπει να προστατευτούμε καλά, γιατί θεωρούμε ότι είναι παρόμοια. Δεν έχουμε κι άδικο! Τα συμπτώματα είναι όντως παρόμοια, αλλά υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές ως προς το τί είναι το καθετί.

Το κρυολόγημα, δεν είναι κάτι σοβαρό, είναι μια ελαφριά λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, με συμπτώματα όπως πόνοι στο σώμα, πονόλαιμο, καταρροή και ξερόβηχα, αλλά η αντιμετώπισή του είναι κάτι απλό, μπορεί δηλαδή να αντιμετωπιστεί με φυσικούς τρόπους και να το περάσουμε χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Βασική προϋπόθεση είναι βέβαια, να το αντιληφθούμε από την αρχή κάτι τέτοιο και να μην αδιαφορήσουμε για την αντιμετώπισή του.
Η γρίπη, από την άλλη, έχει μερικές βασικές μεν διαφορές από το απλό κρυολόγημα, αλλά η αντιμετώπισή της δεν διαφέρει αρκετά από το δεύτερο, εκτός από περιπτώσεις πολύ σοβαρής κατάστασης, κάτι το οποίο έχει να κάνει και με τον ιό, την σημασία που δώσαμε εμείς σε αυτήν, και πόσο προφυλαχτήκαμε.
Τα συμπτώματα που είναι κοινά σε γρίπη και κρυολόγημα, είναι πιο έντονα στην πρώτη, μπορούν όμως σε απροσεξία, να οδηγήσουν σε σοβαρότερη κατάσταση του ατόμου. Συνήθως στη γρίπη εμφανίζεται και ο πυρετός, απότομα και αρκετά υψηλός. Τέλος, συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία και εμετός είναι πιθανά.
Μερικές συμβουλές για να προστατευτείτε από το κρυολόγημα και την γρίπη είναι οι εξής:
1. Πίνετε πολύ νερό. Το νερό βοηθά στη συνεχή αποβολή των τοξινών από το αίμα.
2. Πλένετε τα χέρια σας καλά και συχνά, και φροντίζετε να αλλάζετε συχνά τις πετσέτες που σκουπίζεστε.
3. Φροντίστε να αερίζετε τους χώρους συχνά, ειδικά αν έχετε κάποιο άρρωστο άτομο στο σπίτι.
4.Ξεκουραστείτε! Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά το βράδυ, τουλάχιστον ένα 6ωρο, για να μην είναι και ο οργανισμός σας ευάλωτος στους ιούς.
5.Τρώτε φρούτα και λαχανικά. Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν αυτά, μας βοηθούν τόσο στην πρόληψη, όσο και στην των ασθενειών.
6.Μετριάστε το αλκοόλ και τον καφέ. Με τις πρώτες ενδείξεις κρυολογήματος, φροντίστε να μην επιβαρύνετε το συκώτι σας με αυτά, για να έχει λιγότερα να αντιμετωπίσει.
7.Βγείτε στον ήλιο! Σε μια τέτοια χώρα είναι δυνατόν να μένουμε μέσα και να βλέπουμε τον ήλιο από τον καναπέ; Ο ήλιος βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης D και την σωστή ανάπτυξη του οργανισμού μας. Αυτό, εν συνεχεία, έχει την δική του επιρροή στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενισχύοντας το και διατηρώντας το σε “φόρμα”. Βγείτε μια βόλτα έξω στον ήλιο λοιπόν!
Τι γίνεται όμως όταν έχουμε ήδη προσβληθεί από κάποιο από τα δύο; “Θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει” έλεγαν οι παλιακοί γιατροί που απέφευγαν τα φάρμακα και μας έστελναν σπίτι μας. Τα φάρμακα για το κρυολόγημα, δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα προϊόντα της φύσης συσκευασμένα. Αν πάλι δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με τη βοήθεια φυσικών προϊόντων και μέσων, κάτι που ισχύει και στη γρίπη. Παρακάτω δίνονται μερικές από αυτές τις συμβουλές, δοκιμασμένες και πετυχημένες και δεν έχετε τίποτα να χάσετε παρά να τις ακολουθήσετε και να ενισχύσετε τον οργανισμό σας τώρα που το έχει ανάγκη.
Εσπεριδοειδή:

Η άριστη πηγή βιταμίνης C, και σε αφθονία στην χώρα μας. Γιατί να τρέχετε και να αγοράζετε σκευάσματα βιταμινών από το φαρμακείο, όταν μπορείτε να στύψετε μια φρέσκια, δροσερή και νοστιμότατη πορτοκαλάδα και να πάρετε ταυτόχρονα όλες τις βιταμίνες της ημέρας; Η βιταμίνη C είναι αποδεδειγμένα ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος σε ποσοστό 20%. Μπορείτε να λάβετε αυτήν την βιταμίνη από πληθώρα τροφών αλλά κυρίως από τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, και τα δαμάσκηνα, και από λαχανικά όπως τις κόκκινες και πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και άλλα.
Κοτόσουπα:

Ποιο είναι το πρώτο φαγητό που μας έφτιαχνε η μαμά μας όταν ήμασταν παιδιά κατά την εμφάνιση ενός κρυολογήματος; Η κοτόσουπα. Η κοτόσουπα περιέχει μια ένωση, την καρνοσίνη, η οποία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τη γρίπη στα πρώτα στάδια αυτής. Παράλληλα με αυτήν την ουσία, η ζεστή κοτόσουπα, όπως και τα ζεστά ροφήματα, επηρεάζει την ροή του αέρα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και μειώνει την ποσότητα της ρινικής βλέννας. Έτσι προκαλείται ταυτόχρονα και αποσυμφόρηση του αναπνευστικού. Τέλος, οι πρωτεΐνες από το κοτόπουλο είναι το δομικό υλικό των αντισωμάτων του οργανισμού μας.
Μέλι:

Είναι καιρός να αρχίσετε να βάζετε στα ροφήματά σας δυο κουταλιές μέλι για να γλυκάνει, αντί για ζάχαρη. Αναφέραμε και πριν στην κοτόσουπα ότι στην αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος συμβάλλουν τα ζεστά υγρά και ροφήματα. Το μέλι περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μερικές από αυτές τις ουσίες που περιέχει το μέλι είναι ένζυμα, φώσφορο, ασβέστιο, χλώριο, κάλιο και σίδηρο, που αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, γιʼ αυτό καλό είναι να το εισάγετε στη διατροφή σας έτσι κι αλλιώς, πόσο μάλλον σε περίπτωση κρυολογήματος.
Σκόρδο και κρεμμύδι:

Ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι ένα αντιβιοτικό από μόνα τους για τον οργανισμό. Το κρεμμύδι περιέχει αλυσίνη και βιταμίνη C, ενώ το σκόρδο περιέχει μια ουσία, την αλκίνη, υπεύθυνη και για την οσμή του, η οποία στο σώμα μετατρέπεται σε διαλυτικό βλέννας. Ο συνδυασμός και των δύο, πάλι, ενισχύει με τη σειρά του τον ανοσοποιητικό.
Μανιτάρια και λεμόνι:

Άλλοι τα σιχαίνονται, άλλοι τα λατρεύουν. Όπως και να έχει, τα μανιτάρια έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό αφού τονώνουν το ανοσοποιητικό λόγω των πολυσακχαρίδων, και παράλληλα αυξάνουν και την παραγωγικότητα και την δραστικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων και την παραγωγή των κυτοκινών που βοηθούν στην καταπολέμηση αυτού του είδους των ασθενειών. Το λεμόνι, με τη σειρά του, συστήνεται στις θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων καθʼ ότι περιέχει βιταμίνη C, αλλά και στην αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, συστατικό του αίματος για την άμυνα του οργανισμού.
Αν λοιπόν υποφέρετε από κάποια γρίπη ή κρυολόγημα και δεν αντέχετε άλλο τις μύτες σας να τρέχουν, προσπαθήστε να ακολουθήσετε κάποιες από τις παραπάνω συμβουλές. Εξʼ άλλου είναι διαχρονικές και δεν είναι λίγοι οι γιατροί που παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή θα σας συστήσουν κάποια από τα παραπάνω. Πάνω από όλα, όμως, μην ξεχνάτε ότι φύση έχει προνοήσει για όλα.
Ίριδα Σουλαϊδοπούλου
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
































1 σχόλιο:

  1. mia xara ta les !!!
    mono na poume pws otan leme pleneste, na to kanete me oso pio ipio sapouni ginetai, POTE mikrovioktono, gt tote tha diatara3ete tin isorropia twn vaktiriwn sto derma sas, pou einai i prwti grammi amynas , k tote tha arrwstenete perissotero

    ΑπάντησηΔιαγραφή