Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων!


christmas_dinner_1800093
Ποιος είναι ο τρόμος των Χριστουγέννων;

Για πολλούς είναι οι λιχουδιές που ξεπροβάλλουν απειλητικά από κάθε γωνιά! Αυτές τις μέρες από παντού εμφανίζονται νόστιμα γλυκά ή περιποιημένα φαγητά, υπέροχες μυρωδιές σε τυλίγουν σε κάθε σου βήμα και χωρίς να το καταλάβεις πολλές φορές βρίσκεσαι και με ένα ποτό στο χέρι. Και ενώ εσύ σκέφτεσαι «όχι θα κρατηθώ, όχι δεν θα υποκύψω» τελικά δεν τα καταφέρνεις και παραδίνεσαι στις χριστουγεννιάτικες γεύσεις!

Τι γίνεται όμως μετά;
Μετά συνήθως νιώθεις τύψεις, απογοητεύεσαι και πιστεύεις ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα καταφέρεις. Χαλάς την προσπάθειά σου να ακολουθήσεις μια σωστή διατροφή, αλλά και την διάθεση σου. Τρως, νιώθεις τύψεις και ξανά τρως. Άλλες φορές μπαίνεις στην λογική “αφού έφαγα και τα χάλασα όλα, ας φάω και άλλο, τι θα πάθω!”.
Βάλε τέλος σε αυτήν τη συμπεριφορά και μην μπαίνεις σε τέτοιους φαύλους κύκλους! Άλλωστε σημασία έχει να ακολουθείς σωστή διατροφή όλο τον χρόνο και όχι ξαφνικά τα Χριστούγεννα να κατακλύζεσαι από ανησυχίες για θερμίδες και κιλά. Και από την άλλη, αν τρως σωστά όλο το χρόνο τι φοβάσαι; Οι δύο αυτές εβδομάδες δεν μπορούν να σου κάνουν πια και τόσο κακό!
  •         Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή συνδεδεμένη με το φαγητό. Δεν χρειάζεται να στερήσεις από τον εαυτό σου όλα αυτά που σου αρέσουν. Εξάλλου όταν στερείσαι, γεμίζεις με αρνητικά συναισθήματα και γίνεται πιο δελεαστική η σκέψη να τα παρατήσεις όλα. Αυτό που χρειάζεσαι είναι η αίσθηση του μέτρου. Μπορείς να γευτείς τις αγαπημένες σου γεύσεις αρκεί να καταλάβεις πότε και που πρέπει να σταματήσεις. Άλλωστε είναι πιο ωραίο να μπορείς να φας αυτό που σου αρέσει, αλλά σε μικρότερη ποσότητα απ’ το να μην το φας καθόλου και αυτό γιατί η απόλαυση συνδέεται με την γεύση και όχι με την ποσότητα! 1 γλυκό ημερησίως δεν θα κάνει καμιά ζημιά στα κιλά σου. Αν καταναλώσεις όμως όλη την πιατέλα με τα γλυκά εκεί προφανώς θα υπάρξει πρόβλημα!
  • Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγεις τα καλέσματα στα εορταστικά τραπέζια, ούτε να χαλάς την χαρά της οικοδέσποινας που ετοίμασε το τραπέζι ή ακόμα και της παρέας όντας συνέχεια σε μια άρνηση. Η αρνητική διάθεση πολύ γρήγορα διαπερνά την ατμόσφαιρα και σιγά σιγά τους επηρεάζει όλους. Πέρνα καλά και νιώσε ωραία με τον εαυτό σου. Όταν νιώσεις ότι έχεις χορτάσει τότε ευγενικά μπορείς να αρνηθείς να ξαναγεμίσουν το πιάτο σου. Το να αρνείσαι όμως επίμονα επειδή είσαι σε δίαιτα μπορεί να απογοητεύσει πολύ αυτόν που ετοίμασε το γεύμα και να σε φέρει σε δύσκολη θέση. Μπορείς να δεχτείς ότι σου προσφέρουν, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Αν πάλι νομίζεις ότι δεν μπορείς να εμπιστευτείς τις “δυνάμεις” σου και να αρνηθείς, φρόντισε να μην πας εντελώς νηστικός στο τραπέζι που σε έχουν καλέσει. Φάε κάτι ελαφρύ πριν πας και έτσι θα μπορέσεις να συγκρατηθείς και να μην καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες.
  • Η νοστιμιά δεν έρχεται απαραίτητα μόνο από τα παχυντικά φαγητά. Αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη ποικιλία και από πεντανόστιμες σαλάτες. Σε περίπτωση λοιπόν που βρεθείς σε κάποιο μπουφέ γέμισε το πιάτο σου πρώτα με σαλάτες και συνέχισε με τα υπόλοιπα φαγητά. Με την ίδια σειρά ξεκίνησε και να τρως.
  • Οι γιορτινές αυτές μέρες συνοδεύονται με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Προσπάθησε να το καταναλώσεις με μέτρο. Περιόρισε τα κοκτέιλς ή τα ποτά που αναμιγνύονται με αναψυκτικά. Πίνε αργά και ενδιάμεσα προσπάθησε να κάνεις διαλείμματα πίνοντας νερό. Όχι μόνο θα αποφύγεις τις «κενές» θερμίδες του αλκοόλ, αλλά θα γλιτώσεις και από τις δυσάρεστες συνέπειες της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ την επόμενη ημέρα.
Κάποτε τα Χριστούγεννα ήταν η περίοδος που στο τραπέζι της οικογένειας ετοιμάζονταν φαγητά που δεν συνήθιζαν να καταναλώνουν τον υπόλοιπο χρόνο λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης ή ακόμα και επειδή δεν υπήρχαν καν στην αγορά παρά μόνο εκείνες τις συγκεκριμένες ημέρες. Τώρα όλο τον χρόνο μπορούμε να καταναλώσουμε ακόμα και τα κατεξοχήν χριστουγεννιάτικα εδέσματα      ( πχ μελομακάρονα), αλλά παρ’ όλα αυτά ακόμα υπάρχει η νοοτροπία ότι αυτήν την περίοδο πρέπει να φάμε όσο περισσότερο γίνεται γιατί είναι Χριστούγεννα. Μην πέφτεις σε αυτήν την παγίδα!

      Και επειδή η φυσική δραστηριότητα δεν πρέπει να λείπει από την ζωή μας, οι εορταστικές αυτές μέρες συνιστώνται για έντονη φυσική δραστηριότητα. Πολύ περπάτημα στην αγορά για να απολαύσεις το γιορτινό κλίμα και τις στολισμένες βιτρίνες την ημέρα και πολύς χορός το βράδυ για να είναι η ψυχολογία σου στα ύψη και να διώξεις κάθε αρνητική σκέψη!!
Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία να βρεθείς με φίλους που έχεις χάσει, να καθίσεις σε εορταστικά τραπέζια με αγαπημένα πρόσωπα, να ξεφαντώσεις και να ξεχάσεις έστω για λίγο ό,τι άσχημο μπορεί να συμβαίνει στην ζωή σου. Μην χαλάσεις αυτές τις ωραίες στιγμές ούτε με βασανιστικές σκέψεις περί θερμίδων ούτε όμως και με δυσπεψίες από ασυγκράτητο φαγοπότι!
 
521546_141950105957136_305013699_n
 
Το Every Body is Perfect σας εύχεται
        Καλά Χριστούγεννα!










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου