Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Λαχανικά του Xειμώνα (2ο μέρος)

 
clip_image002 Λαχανάκια Βρυξελλών: Ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό είναι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ανήκουν και αυτά στην οικογένεια των κραμβοειδών λαχανικών, έχοντας έτσι παρόμοιες ουσίες με αντικαρκινικές ιδιότητες. Ένα φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών έχει 38 kcal (θερμίδες) οι οποίες προέρχονται από υδατάνθρακες και πρωτεΐνη. Επίσης περιέχει αρκετές φυτικές ίνες διαλυτές και αδιάλυτες που συμβάλλουν στην μείωση της LDL χοληστερίνης και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Ένα φλιτζάνι λαχανάκια
Βρυξελλών καλύπτει την ημερήσια πρόσληψη Βιταμίνης C, ενώ υπερκαλύπτει την ημερήσια κάλυψη της Βιταμίνης Κ. Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα είναι πλούσια σε πολλές Βιταμίνες και μέταλλα όπως Βιταμίνη Β6, Φυλλικό οξύ, Θειαμίνη, Κάλιο, Χαλκό, Σίδηρο, Μαγνήσιο , Φώσφορο. Ένα αρνητικό που μπορεί να υποσκιάσει την θετικά αυτών των λαχανικών είναι η ύπαρξη χημικών ουσιών που μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Η λύση είναι ένα καλό βράσιμο των λαχανικών ώστε να εξουδετερωθούν αυτές οι χημικές ουσίες. Κατάλληλος τρόπος μαγειρικής είναι στη χύτρα.
image

imageΚαρότο : Το καρότο είναι πλούσια πηγή καροτενοειδών τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι φυσικές χρωστικές ενώσεις που προσδίδουν στο καρότο το ζωηρό πορτοκαλί χρώμα. Σε έρευνες έχει παρατηρηθεί θετική συσχέτιση των καροτενοειδών με την αύξηση της οστικής πυκνότητας σε ηλικίες άνω των 75 ετών. Ένα μεσαίο καρότο έχει περίπου 25 kcal (θερμίδες) που προέρχονται από υδατάνθρακες κυρίως. Πλούσιο σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην μείωση της LDL χοληστερίνης και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Από τα λίγα χειμερινά λαχανικά που καλύπτει σχεδόν την ημερήσια πρόσληψη Βιταμίνης Α, η οποία βοηθάει στην όραση και κυρίως ενισχύει την νυχτερινή όραση. Προσοχή σε άτομα με οξαλικούς λίθους στα νεφρά η κατανάλωση των καρότων καθώς και άλλων λαχανικών πρέπει να είναι περιορισμένη.
image
 
 
clip_image002[7]Μαρούλι: Το μαρούλι έχει μηδαμινές θερμίδες αν σκεφτούμε πως ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαρούλι έχει μόνο 8kcal (θερμίδες). Βρίσκεται πρώτο στην λίστα των τροφίμων πλούσιων σε νερό, αφού η περιεκτικότητα του σε αυτό είναι 96%. Επιπλέον περιέχει μικρές αλλά υπολογίσιμες ποσότητες βιταμινών ( κυρίως Βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέως)και μετάλλων.

image
 
 

















clip_image002[4] Αβοκάντο: Μια ιδιαίτερη περίπτωση λαχανικού το οποίο είναι εισαγόμενο και το βρίσκουμε όλο τον χρόνο. Το αβοκάντο είναι το μόνο λαχανικό που περιέχει λίπος. Πλούσιο σε θερμίδες 240kcal ανά φλιτζάνι, έχει αυξημένες ποσότητες σχεδόν όλων των βιταμινών και κάποιων μετάλλων όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο έχει προστατευτική δράση για το δέρμα.
Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η παρουσία λίπους που προσδίδει δεν πρέπει να μας κάνει επιφυλακτικούς απέναντι στο αβοκάντο, εφόσον είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και η παρουσία πολυακόρεσων και μονοακόρεστων λιπαρών το ταξινομεί στις υγιεινές τροφές. Προσοχή λοιπόν στην ποσότητα κατανάλωσης του και όχι στην αποφυγή του.
image


Υβόνη Κατεργάρη Διαιτολόγος Διατροφολόγος



Πηγές:
http://www.medlook.net
https://www.supertracker.usda.gov
http://el.wikipedia.org


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου