Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Τρώνε τα παιδιά σας πρωινό ;

 
1272381479_86             Τρώνε τα παιδιά σας πρωινό; Και αν ναι, τρώνε ένα σωστό πρωινό;
Σε έρευνα που έγινε, ερωτήθηκαν 650 έφηβοι τόσο μέσα από την πόλη της Καβάλας, όσο και από το ανατολικό τμήμα του νομού
 ( Κεραμωτή και Καρβάλη). Από τους έφηβους αυτούς ηλικίας 12-18 το 58,9% δήλωσε ότι κατανάλωνε καθημερινά πρωινό γεύμα. Ένα ποσοστό πολύ αισιόδοξο αν αναλογιστεί κανείς ότι σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες έρευνες τα ποσοστά είναι πολύ απογοητευτικά, αφού επικρατεί η τάση από τους εφήβους να ξεκινούν την μέρα τους με άδειο στομάχι.
 

    food_115
  • Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα παιδιά που αρχίζουν την μέρα τους με ένα σωστό πρωινό γεύμα μπορούν να έχουν πιο βελτιωμένες γνωστικές λειτουργίες. Δηλαδή καλύτερη μνήμη, μεγαλύτερη συμμετοχή στο σχολείο και καλύτερους βαθμούς σε διαγωνίσματα. Επίσης οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πρωινού επηρεάζει θετικά λειτουργίες που αφορούν την διαχείριση πολύπλοκων πληροφοριών. Για το λόγο αυτό και τα παιδιά που δεν καταναλώνουν πρωινό έχουν την τάση να κάνουν περισσότερα λάθη σε εξετάσεις που απαιτούν την επίλυση προβλημάτων. Επιπλέον ένα παιδί που έχει φάει ένα σωστό πρωινό, νιώθει και λιγότερη υπνηλία ιδίως κατά τις πρώτες ώρες στο σχολείο.
  • Επιπλέον, τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό γεύμα καθημερινά φαίνεται να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές ως προς το τι θα φάνε και την υπόλοιπη ημέρα. Τείνουν δηλαδή να έχουν ένα πιο βελτιωμένο διατροφικό προφίλ και παρ’ όλο που καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες ημερησίως, έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε αντίθεση με όσα δεν καταναλώνουν πρωινό.
  • Αντιθέτως όσα παιδιά δεν καταναλώνουν πρωινό είναι και αυτά που κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές στην διατροφή τους και έχουν χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα. 
  • Ακόμα μεγαλύτερη σημασία ωστόσο, έχει να αρχίζει η ημέρα με ένα σωστό και πλήρες γεύμα. Τα περισσότερα παιδιά αρκούνται στο να πιούνε μόνο ένα ποτήρι γάλα. Ένα ποτήρι γάλα όμως δεν μπορεί να προσφέρει το σωστό εναρκτήριο λάκτισμα για μια μέρα όλο απαιτήσεις που πρόκειται να ακολουθήσει. Όταν ο οργανισμός έχει μείνει για οχτώ ώρες χωρίς τροφή, τα επίπεδα της γλυκόζης του είναι πολύ χαμηλά. 
  • Για τον λόγο αυτό το πρώτο γεύμα της ημέρας επιβάλλεται να είναι πλούσιο και να προσφέρει θρεπτικά στοιχεία από όλες της ομάδες τροφίμων. Ιδανικά θα πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γαλακτοκομικά και φρούτα. Όπως για παράδειγμα ένα μπολ δημητριακά ολικής άλεσης, με γάλα ελαφρύ και ένα φρούτο. Άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με 1 κουταλιά της σούπας σπιτική μαρμελάδα ή μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού βιτάμ και ένα ποτήρι γάλα ελαφρύ.
  • Ωθήστε τα παιδιά σας να ξεκινούν την μέρα τους σωστά και να παίρνουν τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα για να ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις των προγραμμάτων τους, να έχουν πολύ ενέργεια και να παραμένουν υγιή!


Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Πηγές:
  • GAIL C. RAMPERSAUD, MS, RD; MARK A. PEREIRA, PhD; BEVERLY L. GIRARD, MBA, MS, RD; JUDI ADAMS, MS, RD; JORDAN D. METZL, MD. Breakfast Habits, Nutritional Status, Body Weight, and Academic Performance in Children and Adolescents J Am Diet Assoc.
  •  Ruxton CH, Kirk TR. Breakfast: a review of associations with measures of dietary intake, physiology and biochemistry. Br J Nutr 1997;78:199–213. 2005;105:743-760.
  • Song WO, Chun OK, Obayashi S, Cho S, Chung CE. Is consumption of breakfast associated with body mass index in US adults? J Am Diet Assoc 2005;105:1373–82.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου