Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Κύηση και Διατροφικές ανάγκες

Κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, η μελλοντική μητέρα παρουσιάζει φυσιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος, όπως:
  1. Αλλαγές στον όγκο του αίματος
  2. Αλλαγές στην νεφρική λειτουργία
  3. Αλλαγές στο καρδιαγγειακό σύστημα
  4. Αλλαγές στο αναπνευστικό σύστημα
  5. Αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία
  6. Ορμονικές αλλαγές
  7. Μεταβολικές αλλαγές
  8. Αλλαγές της μήτρας
  9. Αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα
  10. Αλλαγές στο σωματικό βάρος


Οι αλλαγές αυτές είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και την προετοιμασία της μητέρας για την κύηση, τον τοκετό και τη γαλουχία.Καθώς συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, παρατηρείται αύξηση των διατροφικών αναγκών της μητέρας .




Διατροφικές ανάγκες
imageΟι επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται για να αναπτυχθεί ένα έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχουν υπολογιστεί περίπου 2.400 με 2.600 θερμίδες ανά ημέρα σε όλη την εγκυμοσύνη.[1],[2].
Η θερμιδική πρόσληψη πρέπει να είναι αρκετά υψηλή, ώστε να διασφαλιστεί η πληρότητα των διατροφικών αναγκών και η αύξηση 0,5kg σωματικού βάρους την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 εβδομάδων της εγκυμοσύνης[6] .
 
  • Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα υδατανθράκων (κυρίως πολυσακχαρίτες) όπως ρύζι, πατάτα, δημητριακά, ψωμί και όσπρια, για μια φυσιολογική έγκυο κυμαίνεται από 350 - 400 γραμμάρια την ημέρα ή αλλιώς να καλύπτουν το 55% της θερμιδικής πρόσληψης.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αυξανόμενη ποσότητα πρωτεΐνης ,υψηλής βιολογικής αξίας όπως κρέας, κοτόπουλο, ψάρια,αυγό  και γαλακτοκομικά, είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σύνθεση του εμβρυϊκού ιστού. Οι πιο πρόσφατες συστάσεις για τις πρωτεϊνικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γίνονται από το Ινστιτούτο Ιατρικής, το οποίο ιδρύθηκε το 1989. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά 60 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Όπως όλοι οι ενήλικες, έτσι και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν και να μην υπερβαίνουν το 30% των θερμίδων ως λίπος. Ωστόσο, το είδος και η ποιότητα του λίπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα σημαντικά, συστήνονται κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά(ελαιόλαδο, ξηροί καρποί όπως  αμύγδαλα και  καρύδια κλ.), πολυακόρεστα λιπαρά(όπως ω-3 που περιέχονται σε ορισμένους ξηρούς καρπούς, στο λιναρόσπορο, στη σόγια, στα άγρια χόρτα π.χ. γλιστρίδα, αντράκλα, στα  λιπαρά ψάρια π.χ. σολομός, σαρδέλες, γαύρος και σκουμπρί. Τα ω-6 περιέχονται κυρίως στο αραβοσιτέλαιο, στο ηλιέλαιο, στο σογιέλαιο). Οι μελλοντικές μητέρες ενθαρρύνονται να αυξήσουν την κατανάλωσή τους σε τρόφιμα όπως ψάρια και ιχθυέλαιο που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά, δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), απαραίτητο για την ανάπτυξη των ιστών του εγκεφάλου και των νεύρων του εμβρύου  [3],[4],[5].
 Παρ 'όλα αυτά, οι καθημερινές ανάγκες σε θερμίδες και θερμιδογόνα θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος) είναι ιδιαίτερα μεμονωμένες και εξατομικευμένες, και ποικίλουν ανάλογα:
  1. με το βάρος πριν την εγκυμοσύνη της γυναίκας - είτε αυτή ήταν λιποβαρής, είτε υπέρβαρη στην αρχή της εγκυμοσύνης της ,
  2. το επίπεδο και το είδος της άσκησης,
  3. καθώς και το ρυθμό αύξησης βάρους σε όλη την εγκυμοσύνη.



Κατεργάρη Υβόνη  Διαιτολόγος Διατροφολόγος 


Βιβλιογραφία


[1] Πλέσσας Σ.Τ., 1994
[2] Trumbo P. Phd et al, 2000
[3] Moore Mony Country, 2000
[4] King JC., 2000
[5] Gindler J. et al
[6] Ladipo OA., 2000






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου