Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

ΘηλάΖΩ

 
breastfeeding-detailO θηλασμός αποτελεί το τελευταίο στάδιο της αναπαραγωγικής διαδικασίας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που γίνονται μητέρες γυρνούν την πλάτη τους σε αυτήν την φυσική διαδικασία και προτιμούν το τεχνητό γάλα (κυρίως αγελάδας  ή σόγιας) , όντας πεπεισμένες ότι είναι πιο καλό, πιο υγιεινό και πιο “εύκολο”. Κανένα γάλα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με το γάλα του θηλασμού που είναι ένα προϊόν φτιαγμένο από την φύση με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει στο νεογνό ότι πραγματικά χρειάζεται από την πρώτη του κιόλας στιγμή στον κόσμο.





ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΤΟΣ
Το μητρικό γάλα αλλάζει σε σύσταση αλλά και όγκο κατά την διάρκεια της γαλουχίας και προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού. Τα κυριότερα συστατικά του ωστόσο είναι τα εξής:
  • Αποτελείται από όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το μωρό και σε τέλεια αναλογία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και το γάλα μιας μητέρας που μπορεί να μην σιτίζεται σωστά είναι λιγότερο βλαβερό από το τεχνητό γάλα.
  • Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στο μητρικό γάλα είναι σε τέτοια μορφή ώστε να είναι εύπεπτες και περιέχουν όλα τα αμινοξέα που είναι απολύτως απαραίτητα για την ανάπτυξη τόσο του εγκεφάλου όσο και του νευρικού συστήματος του μωρού.
  • Περιέχει περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες και μέταλλα σε σύγκριση με το γάλα της αγελάδας
    Είναι ένα γάλα ανθρώπινο ιδανικά σχεδιασμένο για άνθρωπο. Διαφορετική σύσταση και θρεπτική αξία έχει το γάλα της αγελάδας, γιατί είναι διαφορετικές και είναι οι ανάγκες που έχει το μοσχαράκι που γεννάει.  

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ
Το μητρικό γάλα παρέχει ανοσολογική προστασία στο μωρό μέσω των αντισωμάτων που περιέχει. Πιο συγκεκριμένα τα μωρά που δεν θηλάζουν διατρέχουν:
    TodaysTheDay-498x500
  • 257% μεγαλύτερο κίνδυνο για νοσηλεία στο νοσοκομείο για παθήσεις του αναπνευστικού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους
  • 100% μεγαλύτερο κίνδυνο για οξείες λοιμώξεις των  ώτων ( ωτίτιδα)
  • 178% μεγαλύτερο κίνδυνο για γαστρεντερική λοίμωξη (διάρροιες και εμετούς)
  • 138% μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη νεκρωτικής εντεροκολίτιδας σε πρόωρα
  • 64% μεγαλύτερο κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2
  • 56% μεγαλύτερο κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
  • Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία στην μετέπειτα ζωή τους
                                                                                                                                                                                (US Surgeon General, 2011)
Και αυτά αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα.
Σύμφωνα με την Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Άρθρο 24:


<< Ο μητρικός θηλασμός είναι κομμάτι του δικαιώματος κάθε παιδιού για το υψηλότερο δυνατό στάνταρ υγείας>>

Το ιδανικό μοντέλο διατροφής για τα βρέφη είναι αποκλειστικός θηλασμός τους πρώτους 6 μήνες και από 6 μηνών μέχρι και την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου συνδυασμός θηλασμού με συμπληρωματικές τροφές.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ…
  1. Είναι διαθέσιμο ανά πάσα ώρα και στιγμή
  2. Είναι δωρεάν ( αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι ποσοστό του οικογενειακού προϋπολογισμού ξοδεύεται για την αγορά τεχνητού γάλατος)
  3. Είναι σε κατάλληλη θερμοκρασία πάντα
  4. Δεν χρειάζεται καμία απολύτως προετοιμασία (όπως αποστείρωση σκευών κτλ)
  5. Είναι ελεύθερο μικροβίων
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ
Ο θηλασμός είναι μια αγνή πράξη ανάμεσα στην μητέρα και στο μωρό της. Μια μαμά που θηλάζει εκκρίνει ωκυτοκίνη ή όπως είναι αλλιώς γνωστή ορμόνη της αγάπης και αυτό οδηγεί στην δημιουργία ενός ισχυρότερου δεσίματος ανάμεσα στην μητέρα και το βρέφος, στην προστασία της μητέρας από την επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά και στην ανάληψη ενεργού γονεικού ρόλου. Όσο μικρότερη είναι η διάρκεια του θηλασμού τόσο περισσότερα και τα ποσοστά εγκατάλειψης και παιδικής κακοποίησης. Επιπλέον η μητέρα που θηλάζει αποκλειστικά για 6 μήνες χάνει πιο γρήγορα το βάρος που απέκτησε κατά την διάρκεια της κύησης,  μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών και του μαστού καθώς και για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.
Το συμπέρασμα που εξάγεται έπειτα από πολυάριθμες έρευνες είναι ότι όσο πιο αποκλειστικός και συνεχιζόμενος είναι ο θηλασμός, τόσο πιο προστατευμένη είναι η υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού. 


Κυριακή Παπά
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος



Πηγές:
http://www.paidiatros.com/children/Breastfeeding/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19862847
Κλινικό φροντιστήριο μητρικού θηλασμού, 2011
Britton JR et al. Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics, 2006;118(5): e1436-43

Strathearn I. et al. Does Breastfeeding Protect Against Substantiated Child Abuse and Neglect? A 15-Year Cohort Study. Pediatrics 2009; 123: 483 – 493













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου