Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση ΕΟΦ

(όπως αναγράφεται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων)

Μετά απο δημοσιεύματα για περιεκτικότητα χαλκού στο παιδικό τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς Pediasure και πιθανή συσχέτισή του με παρενέργειες, ο ΕΟΦ ενημερώνει:
  • Πρόκειται για τρόφιμο για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς και όχι για κοινό βρεφικό γάλα, που χρησιμοποιείται για παιδιά άνω του ενός έτους με δυσκολίες στη διατροφή τους και για ανάρρωση από ασθένειες.
  • Χορηγείται μόνο από νοσοκομεία και φαρμακεία υπό ιατρική παρακολούθηση.
  • Η σύνθεση του ανωτέρω προϊόντος (περιλαμβανομένου του χαλκού) είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια που καθορίζονται από κοινοτικές οδηγίες και τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, τα επιτρεπτά όρια των ανόργανων ουσιών (ιχνοστοιχείων) που προστίθενται στα διαιτητικά τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, αναφέρονται στην Κοινοτική Οδηγία 1999/21/ΕΚ. Τα όρια για τον χαλκό είναι ανά 100 Kcal 60-500μg για παιδιά 1 έως 10 ετών.
  • O χαλκός είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Διευκολύνει την απορρόφηση σιδήρου και είναι απαραίτητος για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και την ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία ή οστεοπόρωση. Κύριες πηγές χαλκού στη διατροφή του ανθρώπου είναι τα θαλασσινά, εντόσθια, ξηροί καρποί, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί άλλα ανάλογα περιστατικά, από τη χρήση του προϊόντος.
  • Τονίζεται ότι η ορθή χρήση των προϊόντων της κατηγορίας αυτής διασφαλίζεται μόνο με ιατρική παρακολούθηση, ώστε να καθορίζεται η ορθή δοσολογία ανάλογα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου