Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Καταπολεμήστε την κυτταρίτιδα, μαθαίνοντας τα πάντα γι αυτήν!

clip_image002Με τον όρο "κυτταρίτιδα" αναφερόμαστε στην εναπόθεση νερού και λίπους στον υποδόριο ιστό, που συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα και εμφάνιση της χαρακτηριστικής μορφής "ρυτίδων" πάνω στο δέρμα. Η εμφάνιση κυτταρίτιδας δε συσχετίζεται απαραίτητα με τα παραπανίσια κιλά, καθώς η συσσώρευση λίπους και η εμφάνιση κυτταρίτιδας δε συμβαδίζουν πάντα. Ακόμα και γυναίκες με ιδανικό βάρος αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας, λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης του λιπώδους ιστού. Τα λιποκύτταρα στις προβληματικές περιοχές διογκώνονται και κατευθύνονται προς τις επιφανειακές στοιβάδες, ενώ ταυτόχρονα τα διαφράγματα του συνδετικού ιστού ωθούν το δέρμα προς τα έσω. Μελέτες στο γενικό πληθυσμό αποκαλύπτουν ότι πάνω από 80% των γυναικών εμφανίζει πρόβλημα κυτταρίτιδας σε κάποιο βαθμό.

Που εντοπίζεται:
Εμφανίζεται με πολλές όψεις και ποικίλλει κατά περιοχές. Οι κύριες όψεις είναι:
Σκληρή – Κατακράτηση λίπους
Μαλακή – Κατακράτηση ύδατος
Συσχετισμένη - Κατακράτηση λίπους και ύδατος
Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα σημεία του σώματος, αλλά τα πιο συνηθισμένα  στους μηρούς, γλουτούς, εσωτερικό των μπράτσων, στομάχι, κοιλιά, γάμπες. Δεν εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκα άτομα (γενικευμένη κυτταρίτιδα) αλλά και σε ισχνά (εντοπισμένη κυτταρίτιδα).
Που οφείλεται;
Τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά όπως η καθιστική ζωή, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η παρουσία παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα.
Αναπτύσσεται από κακή τοπική αιμάτωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, αντί να αναδομεί και να καίει το λίπος, το αποθηκεύει στα λιποκύτταρα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο και κατά συνέπεια να συμπιέζουν τα αγγεία, να εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και να επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.
Διατροφικές συστάσεις:
Υιοθέτηση ιδανικού βάρους (Δείκτης μάζας σώματος κάτω από 25). Οι συχνές αυξομειώσεις βάρους θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς πολλές φορές η επιδείνωση της κυτταρίτιδας συσχετίζεται με αυτές.
Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους και αντικατάσταση του με μονοακόρεστο (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστο λίπος (φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια). Το κορεσμένο λίπος βρίσκεται κυρίως σε λιπαρά κρέατα, τηγανητά, μαγιονέζα και κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, ζωικά βούτυρα, αυγά, άπαχα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα Γενικά, το κορεσμένο λίπος είναι εκείνο που βρίσκεται σε στερεά μορφή
 Αύξηση της κατανάλωσης νερού. Προτείνεται κατανάλωση 1 ml νερού ανά προσλαμβανόμενη θερμίδα, ή για μια μέση γυναίκα περίπου 1,8 lt/ ημέρα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η σύσταση αυτή τροποποιείται σε τουλάχιστον 2,2 lt/ ημέρα. Επιπρόσθετα, η πρόσληψη νερού θα πρέπει να απέχει από τα γεύματα κατά 15 λεπτά τουλάχιστον και να μην καταναλώνεται παράλληλα με αυτά. Σε ποτήρια η σύσταση είναι 8 με 10 ποτηριά νερό την ημέρα
 Αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών: Συστήνεται η πρόσληψη 5-6 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Εκτός του ότι αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων, και αντιοξειδωτικών περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών που βελτιώνουν την γαστρεντερική λειτουργία (βοηθούν στην αποφυγή δυσκοιλιότητας )ενώ ταυτόχρονα βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης ( αποφεύγεται η απότομη αύξηση της μεταγευματικής γλυκόζης στο αίμα και ο κίνδυνος ενδογενούς παραγωγής λίπους λόγω περίσσειας γλυκόζης αλλά και οι μεταγευματικές υπογλυκαιμίες) . άλλες καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, όσπρια,οι ρίζες λαχανικών, προϊόντα κριθαριού, βρώμης, λιναριού,ξηρά φρούτα).
 Συνιστάται μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (ζάχαρη, γλυκά, γλυκαντικές ύλες κλπ) Η ζάχαρη είναι μια μορφή υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν  είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (μπισκότα, καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες,
 Μειωμένη πρόσληψη έτοιμων συσκευασμένων προϊόντων καθώς είναι πλούσια σε νάτριο, συντηρητικά γλυκαντικές ύλες και λίπους. Προτιμάμε να παρασκευάζουμε φαγητό μας οι ίδιοι και αποφεύγουμε όσο το δυνατόν την κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων εκτός σπιτιού
Μια πρακτική λύση είναι να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικετών των τροφίμων, ώστε να αποφεύγεις όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και λίπος και όσα γράφουν ότι περιέχουν υδρογωνομένα λίπη ή μερικώς υδρογωνοένα λίπη. Να ρωτάς για τον τρόπο προετοιμασίας των φαγητών (όταν τρως εκτός σπιτιού). (πχ αν κάτι τηγανίζεται ή αν η σως περιέχει κρέμα γάλακτος, μαγιονέζα κτλ)
 Περιορισμός των τροφών που προκαλούν κατακράτηση ή έχουν διουρητική δράση, όπως  το αλκοόλ και το νάτριο. Τρόφιμα πλούσια σε νάτριο είναι το επιτραπέζιο αλάτι, τα παστά, κονσέρβες, πατατάκια, αλμυρά τυριά, τρόφιμα τύπου Junk food, ενώ προσοχή στην προσθήκη του επιτραπέζιου αλατιού και στο μαγείρεμα. Μια καλή πρόταση είναι να αντικαταστήσετε το επιτραπέζιο αλάτι με μπαχαρικά, ξύδι, κρασί και χυμό λεμονιού η απλούστατα με το πράσινο αλάτι που έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο
 Αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε κάλιο όπως φρούτα (πεπόνι, σύκα, φρέσκα/ αποξηραμένα βερίκοκα, μπανάνες, χουρμάδες, σταφίδες, μήλα, πορτοκάλι), πράσινα λαχανικά, όσπρια (φασόλια, φακές, σόγια), ανάλατοι ξηροί καρποί, ολόκληρα σπόρια, άπαχα κρέατα, άσπρα ψάρια και άπαχο γάλα/ γιαούρτι, πατάτες βρασμένες/ ψητές (με τη φλούδα).  
 Αύξηση της κατανάλωσης αφεψημάτων και βοτάνων: πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα βότανα και τα μυρωδικά βοηθούν στην αύξηση του μεταβολισμού και στην τόνωση της μικροκυκλοφορίας. Προτείνετε λοιπόν η μείωση της καφεΐνης όσο είναι δυνατόν σε 5 φορές την εβδομάδα και η απεριόριστη κατανάλωση αφεψημάτων. (λουίζα , πράσινο τσάι, φασκόμηλο, δυόσμος, βασιλικός, τζίντερ).
 Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας καθημερινά:
Η κάθε μορφή άσκηση συμβάλλει στην καύση θερμίδων, στην καλύτερη αιμάτωση των ιστών αποβολή των κατακρατήσεων και κυκλοφορία του αίματος καθώς και στη διατήρηση ή απώλεια του σωματικού βάρους Αύξησε τη σωματική δραστηριότητα, σε 25 λεπτά την ημέρα ή 45 3 φορές την εβδομάδα.

Ευαγγελία Χαλίκου Διαιτολόγος Διατροφολόγος





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου