Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Asparagus asparagus!

Ή αλλιώς τα αγαπημένα σε όλους μας σπαράγγια! Τι; Δεν είναι τα αγαπημένα κατάλογοςσας; Διαβάστε παρακάτω κάποιες πληροφορίες και ίσως αλλάξετε γνώμη για αυτά!
Το σπαράγγι (Asparagus Officinalis) ήταν γνωστό στην αρχαία Αίγυπτο καθώς έχουν βρεθεί τοιχογραφίες στις πυραμίδες όπου πιστεύεται ότι χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ.. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι το καλλιεργούσαν, μπορεί να ήταν και αυτοφυές.
Στην Μικρά Ασία πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε 2000 χρόνια πριν από την εποχή των Ρωμαίων, ήταν γνωστό φάρμακο για τον πονόδοντο, καρδιοπάθεια, τσιμπήματα εντόμων και άλλες περιπτώσεις.
Από τη Μεσόγειο διαδόθηκε στη Βόρεια Ευρώπη και από εκεί στη Βόρεια Αμερική. Στη Βόρεια Ευρώπη διαδόθηκε η παραγωγή λευκών σπαραγγιών, ενώ στη Βόρεια Αμερική η καλλιέργεια πράσινου σπαραγγιού.
Στην Ελλάδα εμφανίστηκε σαν άγριο, αυτοφυές φυτό σε πολλές υγρές, ημιορεινές περιοχές με την ονομασία "ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ". Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων στρεμμάτων βρίσκεται στο νομό Πέλλας και συγκεκριμένα στους Γαλατάδες, που θεωρείται η μητρόπολη του Ελληνικού σπαραγγιού και είναι το μεγαλύτερο κέντρο εξαγωγής του.
Τα σπαράγγια είναι αναρριχώμενα ή θαμνώδη φυτά,  φυτρώνουν μόνα τους ή καλλιεργούνται ως λαχανικά ή καλλωπιστικά και αποτελούν σαρκώδεις βλαστοί του φυτού Asparagus officinalis της οικογένειας των Λιλιιδών και στην ίδια οικογένεια ανήκουν τα πράσα, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Σήμερα είναι από τα πιο σπουδαία πολυετή λαχανικά. Υπάρχουν πάνω από 100 είδη. Καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής , της Ασίας, της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε διάφορους χρωματισμούς ως άσπρο, βιολέ, πράσινο.
Η διατροφική τους αξία:
Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες, δεν συνίσταται ωστόσο για ανθρώπους που έχουν ρευματισμούς, αρθριτικά, ποδάγρα και κυστίτιδες.
Είναι λαχανικό πλούσιο σε νερό και όταν είναι φρεσκοκομμένο το ποσοστό νερού που περιέχει φτάνει στο 90-95%.
Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του. Η κορυφή των βλαστών είναι πάντοτε πλούσια σε βιταμίνη C. Η φλούδα του σπαραγγιού είναι επίσης πιο πλούσια από την καρδιά. Όσον αφορά την θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη Ε, φολλικό οξύ, καροτένιο καθώς και διάφορα μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο. Έχει χαμηλά ποσοστά σε νάτριο και περιέχει αρκετό κάλιο. Σε συνδυασμό και με την διουρητική του ιδιότητα (που προέρχεται από την ουσία ασπαραγίνη) συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για αυτό συνίσταται στους υπερτασικούς και προστατεύει την καρδιά από αρρυθμίες. Έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει και στην καταπολέμηση του άγχους.

Συμβουλές για το μαγείρεμα:
  • Κατά το βράσιμο η απώλεια των βιταμινών κυμαίνεται από 27-40%.
  • Πριν βράσουμε τα σπαράγγια είναι απαραίτητο να τα καθαρίσουμε από τη φλούδα.
  • Στη συνέχεια τα βράζουμε γα 15-20 λεπτά.
  • Μπορούμε είτε να τα κόψουμε σε κύβους (πριν το βράσιμο) είτε να τα βράσουμε ολόκληρα ( τα δένουμε με κλωστή σε ματσάκι) ανάλογα με το πως θα τα μαγειρέψουμε.
  • Μεγάλο μέρος της επιτυχίας στο μαγείρεμα του σπαραγγιού βρίσκετε στο βράσιμο , όταν δεν έχουν βράσει καλά , έχουν ίνες που δε δίνουν καλή αίσθηση ιδιαίτερα γι' αυτούς που τα δοκιμάζουν για πρώτη φορά. Γι' αυτό να τα δοκιμάζετε τακτικά κατά το βράσιμο ώστε να είστε σίγουροι ότι έβρασαν καλά.
    resps0010001_b
  • Μετά το βράσιμο τα στραγγίζουμε καλά ή σε σουρωτήρι ή σε πετσέτα αν τα σπαράγγια μας είναι ολόκληρα.
  • Μπορείτε να πειραματιστείτε δοκιμάζοντας και συνταγές που το έχουν σαν βάση ή σαν συστατικό όπως σισιλιάνικη σούπα με σπαράγγια, σπαράγγια φρικασέ ή ομελέτα με σπαράγγια.
Τα σπαράγγια ως αφροδισιακό: Τα σπαράγγια θεωρούνται ένα από τα πιο διαδεδομένα αφροδισιακά, αν και η δραστικότητα του στην λίμπιντο είναι περιορισμένη. Περισσότερο επηρεάζει την ψυχολογία και τον ερωτισμό ανδρών και γυναικών, λόγω του φαλλικού σχήματος του. Ωστόσο υπάρχουν κέλτικες επιγραφές που αναφέρουν την ευεργετική επίδραση στην ζωή του ζευγαριού που «τρώει σπαράγγια για τρεις συνεχόμενες μέρες».
Είτε κάτι ισχύει είτε όχι, η διατροφική τους αξία παραμένει αδιαμφισβήτητη. Αξίζει να δοκιμάσετε να τα εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή. Δώστε τους μια ευκαιρία!

Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου