Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Μαύρες, Κόκκινες, Ξανθιές Όλες Υπέροχες!

Three cold beer, isolated on white 
Και αφού μιλήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα για το barbeque δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε και για το κύριο ποτό που συνοδεύει συνήθως το ψήσιμο στην σχάρα που δεν είναι άλλο από την μπύρα!
Κρύα και σερβιρισμένη κατά προτίμηση σε παγωμένο ποτήρι, η μπύρα αποτελεί αγαπημένο ποτό για τους Έλληνες και όχι μόνο αφού θεωρείται το πιο διαδεδομένο αλκοολούχο ποτό στον κόσμο. Αν συγκαταλέγεστε στους λάτρεις της μπύρας θα πρέπει να ευχαριστείτε τους λαούς της εγγύς Ανατολής και συγκεκριμένα τους Σουμέριους από τους οποίους προέρχεται μια ανάγλυφη αναπαράσταση μπύρας πιθανότατα του 3000-2800 π.Χ η οποία αποτελεί και την πρώτη σαφή ένδειξη μπύρας ενώ η αρχαιότερη συνταγή της προέρχεται από ένα ποίημά τους περίπου πριν από 4000 χρόνια! Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η μπύρα δεν ήταν γνωστή και σε παλαιότερους ακόμα λαούς της Μεσοποταμίας, ακόμη και στους αρχαίους Έλληνες, αν και υποστηρίζεται ότι το κρασί κατείχε περίοπτη θέση στην Ελλάδα και η μπύρα θεωρούνταν κατώτερη αυτού. Με το πέρασμα των χρόνων σταδιακά η μπύρα έπαψε να παράγεται οικιακά και άρχισε η εμπορευματοποίησή της με αποτέλεσμα να προκύψει και ο αρχαιότερος διατροφικός κανονισμός που ισχύει ακόμα και σήμερα! Συγκεκριμένα ο βαυαρός δούκας Γουλιέλμος Δ΄ ήταν αυτός που το 1526 εξέδωσε τον «Νόμο περί καθαρότητος» προκειμένου να εγγυάται και να κατοχυρώνεται η ποιότητα της μπύρας που παράγεται. 17770_miscellaneous_beer
Τα βασικά συστατικά της είναι:           η το κριθάρι, η μαγιά, ο λυκίσκος και το νερό και από κει και πέρα μπορούν να προστεθούν και άλλα συστατικά.
Τα τέσσερα στάδια παραγωγής της είναι: η βυνοποίηση, ο βρασμός, η ζύμωση και η μεταζύμωση.
Πολλές είναι και οι ελληνικές μπύρες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους όπως είναι η Νέδα από την Μεσηνία, η Ρεθυμνιακή, η Magnus Magister από την Ρόδο, η Corfu Beer από την Κέρκυρα, Ζέος, Μακεδονική Συνταγή, Craft, Septem, Πειραϊκή, Βεργίνα, Pils Hellas κ.α. Δώστε τους μια ευκαιρία, μπορεί ανάμεσα στις ελληνικές μπύρες να βρείτε την αγαπημένη σας!
Τι γίνεται όμως όσον αφορά την διατροφή;
Οι θερμίδες της μπύρας κυμαίνονται από 120-200 kcal ανάλογα και από την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα 330ml μπύρας περιεκτικότητας 4% σε αλκοόλ αποδίδουν περίπου 140 θερμίδες.

Στην μπύρα συναντάμε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, φυλλικό οξύ)καθώς και κάποια μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορος, κάλιο, μαγνήσιο κ.α χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι συνιστάται τα θρεπτικά αυτά συστατικά να τα προσλαμβάνουμε από την μπύρα και όχι από την διατροφή.

Σύμφωνα με την Academy of Nutrition and Dietetics και τον εκπρόσωπό της Andrea Giancoli η μπύρα περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες. Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών όταν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Επιπλέον ο λυκίσκος και η βύνη που περιέχονται στην μπύρα περιέχουν πολυφαινόλες οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Οποιοδήποτε αλκοόλ είτε αυτό προέρχεται από την μπύρα, το κρασί ή άλλα ποτά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης στο αίμα.
Ακόμα φαίνεται ότι κάποιες από τις ενώσεις του λυκίσκου επιβραδύνουν την απελευθέρωση ασβεστίου από τα οστά, βοηθώντας έτσι να περιοριστεί ο σχηματισμός πέτρας στα νεφρά.
Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο το οποίο είναι 2 ποτήρια/μέρα για τους άντρες και 1/μέρα για τις γυναίκες . Και φυσικά ότι έχουμε την ελάχιστη νοημοσύνη να κατανοήσουμε ότι δεν οδηγούμε όταν έχουμε πιει. Είναι τόσο απλό!

Κυριακή Παπά Διαιτολόγος Διατροφολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου