Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ζεόλιθος: τι είναι και πως βοηθάει στην δίαιτα;

 Τί είναι ο ζεόλιθος;
                                                                                                                           Ο ζεόλιθος είναι ένα φυσικό ένυδρο αργιλοπυριτικό υλικό. Έχει πάρει το όνομά του από τα αρχαία ελληνικά και συγκεκριμένα από το ρήμα ζέω που σημαίνει βράζω και την λέξη λίθος που σημαίνει πέτρα. Με λίγα λόγια “πέτρα που βράζει”. Η ονομασία αυτή προήλθε αρχικά από τον Axel Fredrik Cronstedt, Σουηδό ορυκτολόγο, ο οποίος παρατήρησε ότι κατά την θέρμανση του λίθου, παράγονταν μεγάλες ποσότητες ατμού από το νερό που είχε απορροφηθεί από το υλικό.



Αποτελείται από πυρίτιο ( μέχρι και 68%), αργίλιο ( μέχρι 11%), κάλιο (έως και 4%), ασβέστιο (έως 1%) και τέλος μαγνήσιο, μαγγάνιο και σίδηρο σε μικρότερα ποσοστά, όλα ωστόσο με την μορφή οξειδίων. Θερμικά είναι σταθερό μέχρι και τους 600 °C. Ιδιαίτερα σημαντικά κοιτάσματα υπάρχουν στην περιοχή της Θράκης, αφού η καθαρότητά του φτάνει το 95%, καθιστώντας  τον ποιοτικά κορυφαίο σε παγκόσμια κλίμακα.


Ποιά είναι η δομή του;
Ο ζεόλιθος είναι ένα πορώδες υλικό και τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται σχηματίζουν κενά ανάμεσά τους με αποτέλεσμα να σχηματίζονται πόροι οι οποίοι εγκλωβίζουν άλλα μόρια. Η δομή αυτή σε συνδυασμό με το ότι είναι ένα από τα λίγα αρνητικά φορτισμένα ορυκτά στην φύση και έτσι μπορεί και δεσμεύει άλλα στοιχεία ακόμα και ενώσεις, έχει δηλαδή ικανότητα ιοντοανταλλαγής,  του έχουν προσδώσει ιδιότητες ιδιαίτερα ευεργετικές για τον άνθρωπο. Η ικανότητα μάλιστα δέσμευσης ουσιών φτάνει μέχρι και το 30% του βάρους του.

Ποιές είναι οι ιδιότητες του ζεόλιθου;
Οι ιδιότητές του εκτείνονται σε πολλά πεδία όπως αυτό της γεωργίας και της βιομηχανίας, αλλά η χρήση του από την ιατρική και οι ευεργετικές του ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν ιδιαίτερη σημασία. Πού συμβάλλει όμως πραγματικά;
  • Λειτουργεί σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό αφού έχει την ικανότητα να δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες και να μην τις αφήνει να λειτουργούν ενώ παράλληλα βοηθάει τα προβληματικά κύτταρα. (LifeLink Pharmaceuticals, 2005)
  • Μπορεί να εξαλείψει τα βαρέα μέταλλα από τον οργανισμό ( όπως τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο, το αρσενικό, το αλουμίνιο και τον κασσίτερο) μέσω της διούρησης, χωρίς όμως να αφαιρεί τα ιόντα και τα μέταλλα που είναι υγιή και απαραίτητα. Πέρα από τα βαρέα μέταλλα αποβάλλει και τα ραδιενεργά μέταλλα όπως του καισίου και του στρονίου- 90, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.
  • Έχει την ικανότητα να δεσμεύει τα αλλεργιογόνα τόσο από την κυκλοφορία του αίματος όσο και από τον πεπτικό σωλήνα πριν προλάβει να αντιδράσει ο οργανισμός μειώνοντας έτσι παρενέργειες από τα φαγητά αλλά και τις αλλεργίες από το περιβάλλον.
  • Βοηθάει ακόμα, στην εξισορρόπηση του pH του οργανισμού, αφού συμβάλλει στην δημιουργία ενός άριστου pH, δηλαδή μεταξύ 7,35 και 7,45 με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Μαρτυρίες λένε ότι δημιουργεί αίσθηση ευεξίας λόγω τις απομάκρυνσης των τοξινών, φαίνεται να αυξάνει την έκκριση σεροτονίνης και να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της οισοφαγικής παλινδρόμησης και της καούρας.
Οι ιδιότητες του ζεόλιθου στις δίαιτες αδυνατίσματος
  Γενικά ο ζεόλιθος όταν μπαίνει στον οργανισμό λειτουργεί σαν σφουγγάρι που απορροφά τις βλαβερές ουσίες από αυτόν. Όταν κάποιος ακολουθεί μια δίαιτα αδυνατίσματος και χάνει απότομα βάρος, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας κατάστασης γνωστής και ως τοξίνωση. Με τον όρο τοξίνωση νοείται η απότομη απελευθέρωση τοξινών, όπως οι διοξίνες, οι οποίες είναι αποθηκευμένες στον λιπώδη ιστό. Όταν όμως κάποιος χάσει μεγάλη ποσότητα λίπους, οι τοξίνες αυτές αυξάνονται στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να αποφευχθεί σύμφωνα με τους επιστήμονες με την πρόσληψη ζεόλιθου ο οποίος θα αποβάλει τις τοξίνες αυτές από τον οργανισμό.

Παρενέργειες
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ τον έχει στην λίστα των Γενικώς Αναγνωρισμένων ως Ασφαλών (GRAS). Θεωρείται δηλαδή ασφαλές, δεν είναι τοξικό, είναι άοσμο, άγευστο και αποβάλλεται εντελώς από τον οργανισμό σε 6 με 8 ώρες, ενώ μπορεί κάποιος να το λάβει και με άδειο στομάχι και είναι ασφαλές για εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες. Παρενέργειες έχει αναφέρει μόνο ένα 1% και αυτές οφείλονταν στην έντονη αποτοξίνωση που συμβαίνει στον οργανισμό, όπως κεφαλαλγία, πόνος των μυών, αφυδάτωση κ.α. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας, για την δοσολογία και τις τυχόν παρενέργειες.

Παπά Κυριακή
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος


ΠΗΓΕΣ:







1 σχόλιο: