Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ας μάθουμε για την στέβια……

 
 
clip_image002 Η Stevia είναι γλυκαντική ουσία από φυσικά εκχυλίσματα που προέρχεται από το θαμνώδες φυτό Stevia Rebaudiana Bertoni με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη . To φυτό αυτό περιλαμβάνει αρκετές ενώσεις που έχουν γλυκιά γεύση, με κύρια συστατικά στεβιοσίδη και ρεμπαουδιοσίδη A . Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά προϊόντα που προέρχονται από αυτό, έχουν:

1. Πολλαπλάσια γλυκύτητα, 30 με 40 φορές, από τη ζάχαρη. ( 1,5g stevia ισοδυναμεί σε γλυκύτητα με δύο κουταλάκια ζάχαρης)
2. Δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες).
3. Δεν περιέχουν υδατάνθρακες, συνεπώς δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα, επομένως μπορούν να καταναλωθούν από ανθρώπους με διαβήτη.
4. Είναι κατάλληλη επιλογή για παθήσεις όπου το σωματικό βάρος είναι αρνητικός παράγοντας (π.χ υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, καρδιοπάθειες, παχυσαρκία κ.λ)
5. Επίσης, επειδή δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες), μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση ή τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, μια πολύ σημαντική παράμετρος για τον έλεγχο του.
6. H αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη stevia είναι 4mg/kg Σωματικού Βάρους/ημέρα.


Πρόσφατα η stevia έχει διατεθεί στο εμπόριο ως μία γλυκαντική ύλη, χωρίς θερμίδες, σε επιτραπέζια καθώς και σε υγρή μορφή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα αναψυκτικά .Επίσης η stevia ίσως αποδειχθεί μια πολύ καλή εναλλακτική καλλιέργεια και για την Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, αλλά και ένα υγιεινό γλυκαντικό τόσο για τη βιομηχανία τροφίμων όσο και την Ιατρική. Αρνητικές επιπτώσεις παρατηρήθηκαν μετά από υπερβολικές δόσεις της stevia σε άτομα που έπασχαν από διαβήτη και χρησιμοποίησαν stevia ως υποκατάστατο της ζάχαρης. Υπερδοσολογία της stevia μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην υγεία.

      
         Πού χρησιμοποιείται η stevia;
    Η χρήση της stevia είναι ίδια με αυτή της απλής ζάχαρης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή γλυκισμάτων, ροφημάτων και φαγητών. Προσοχή όμως στην ποσότητα της. Ένα κουταλάκι του γλυκού stevia ισοδυναμεί με τρία περίπου κουταλάκια του γλυκού απλής ζάχαρης.  

    Εγκρίσεις Διεθνών Οργανισμών για χρήση stevia:


  • Το 2008:
·  Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων( FDA) και
·  Η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA) έκριναν ότι τα εκχυλίσματα της stevia είναι ασφαλή για κατανάλωση από όλες τις ομάδες του πληθυσμού.
  • Το 2010:
·  Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολόγησε με τη σειρά της το σύνολο των δεδομένων από επιστημονικές μελέτες που διερεύνησαν την ασφάλεια των γλυκοζιτών στεβιόλης και θεώρησε ασφαλή για κατανάλωση τους.
  • Το 2011:
·  Η Ευρωπαϊκή ένωση ενέκρινε τη χρήση των γλυκοζιτών στεβιόλης ως γλυκαντικό σε τρόφιμα και ροφήματα.


Κατεργάρη Υβόνη                                                                                                   

Διαιτολόγος/Διατροφολόγος                                                                                     






Βιβλιογραφία
· http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia
· http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2871780/
· http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2900484/
· http://www.zhion.com/herb/STEVIA_side_effects.html
  http://www.ede.gr/wp-content/uploads/2012/05/oligo.pdf



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου